Revin vremea răcoroasă şi ploile în România, chiar din zilele următoare

Se strică din nou vremea în România. Ce anunţă meteorologii ANM pentru zilele următoare?

Aşadar, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în majoritatea regiunilor, urmează o săptămână cu vreme instabilă.

După ce duminică furtunile au lovit mare parte din țară, astăzi vor acapara jumătatea nordică, în timp ce mâine se vor extinde în întreg teritoriul.

Temperaturile de luni, 6 mai, vor fi mai ridicate decât media perioadei și vor porni de la 16 grade Celsius pe litoral, ajungând la maxime de 28 de grade în zonele de câmpie. Aceste valori neobișnuit de înalte vin la pachet cu ploi, tunete și fulgere în zonele montane și în centrul, nordul și estul țării.

Se estimează cantități de apă de peste 20 l/mp și sunt așteptate condiții pentru căderi de grindină, conform prognozei meteorologice.

Vremea va rămâne instabilă în România în zilele ce vor urma. Marți, 7 mai, ploile torențiale și fenomenele electrice, împreună cu grindina, vor afecta jumătatea nordică a țării. Se vor înregistra maxime de 30 de grade Celsius.

La mijlocul săptămânii, temperaturile vor scădea, iar maximele termice nu vor depăși 22 de grade Celsius. Precipitațiile se vor extinde în toate regiunile, iar la altitudini mari se va semnala lapoviță. În depresiuni, temperaturile vor coborî până la cel mult 4 grade Celsius în timpul nopții.

prognoza meteo, ploaie
Revin ploile în România / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum arată prognoza acestor zile pentru Bucureşti?

Locuitorii din Capitală vor avea parte, astăzi, de temperaturi de până la 26 de grade Celsius, cu cer senin și vânt moderat. De miercuri, vremea va suferi o schimbare radicală, revenind furtunile și temperaturile vor scădea semnificativ.

La mijlocul săptămânii, maximele vor atinge cel mult 18 grade Celsius, iar noaptea vor coborî și vor fi precipitații. În noaptea de joi spre vineri, în București se vor înregistra maxime de doar 7 grade Celsius.

Potrivit ANM, luna mai se caracterizează, în general, printr-o creștere a instabilității atmosferice, pe fondul creșterii temperaturii.

În această lună, perioade cu zilele însorite și calde, uneori caniculare, alternează cu perioade cu zile reci și ploioase, iar ploile au adesea caracter torențial.

Pot avea loc advecții de mase de aer polar care generează temperaturi minime sub limita de îngheț, iar în zona montană, fenomene de ninsoare și viscol, dar pot avea loc și advecții de aer foarte cald, tropical, ce pot genera creșteri puternice ale temperaturii.