Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit în ziua de duminică, 24 aprilie, despre zonele vizate de avertizarea meteorologică și fenomenele la care ne putem aștepta.
ANM lansează un avertisment de ultimă oră! Se strică vremea chiar de Paște: „Aversele vor avea caracter torențial”
Așadar, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a transmis că foarte multe stații meteorologice din partea de vest, sud şi est înregistrează valori de 24-25, chiar 26 de grade.
„La foarte multe stații meteorologice din partea de vest, sud şi est înregistrăm valori de 24-25, chiar 26 de grade la Zimnicea”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
De asemenea, aceasta a informat că 11 județe din ţară vor fi sub Cod Galben de vijelii pe parcursul acestei seri și pe parcursul nopții. Avertizarea Cod Galben de vijelii este valabilă în Banat, Crișana și Maramureș, în intervalul 24 aprilie, ora 16:00 – 25 aprilie, ora 03:00.
Seara și la începutul nopții în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în vestul și nordul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (viteze în general de 55-75 km/h), vijelii, descărcări electrice, local averse ce vor avea și caracter torențial.
Izolat va fi grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp, potrivit avertizării ANM.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul Transilvaniei și în Oltenia. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată luni (25 aprilie) mai ales în regiunile din jumătatea nordică a teritoriului.
ANM lansează un avertisment de ultimă oră! Se strică vremea chiar de Paște: „Aversele vor avea caracter torențial”
Mai mult, ploaia cu gheață a făcut deja prăpăd în Panciu, județul Vrancea, în ciuda rachetelor antigrindină. Aversele au căzut pe parcursul zilei de sâmbătă și au antrenat gheață de dimensiunea bobului de mazăre.
Trebuie menționat că s-a așternut un strat gros de gheață pe mai multe suprafețe cultivate cu viță de vie, chiar în perioada în care cultura se afla în plin proces de dezvoltare.
În total au fost trase 26 de rachete antigrindină din mai multe puncte de lansare. Există situații când grindina poate cădea pe sol în schimb dimensiunile sunt mici și nu afectează culturile agricole.
În ceea ce privește situația de la Panciu, specialiștii spun ca nu sunt la curent cu ceea ce s-a întâmplat, dar cel mai probabil va fi întrunită o comisie pentru a verifica toate aspectele.
O înregistrare cu fenomenul prezentat poate fi vizualizată la finalul articolului. Imaginile arată cum viile din zonă au fost practic acoperite cu un strat de gheață.
Amintim că reprezentanții Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor au anunțat în ziua de 15 aprilie că a început sezonul de intervenții active în atmosferă.