Să reținem că Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat despre acest Cod galben că se va menţine în vigoare, până miercuri, la ora 21.00. Acesta presupune intensificări ale vântului, precipitaţii moderate cantitativ, răcire accentuată, îngheţ la sol şi brumă.

,,Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h”

”În intervalul menţionat, precipitaţiile se vor extinde treptat dinspre vest şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopţii de luni spre marţi  în special în jumătatea de nord se vor semnala precipitaţii mixte , iar la munte vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare”, au precizat meteorologii.

În zilele de marţi şi miercuri, vremea va deveni rece pentru această perioadă în toată ţara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative şi se va produce brumă sau îngheţ la sol.

Prin sud-estul teritoriului, în seara zilei de luni vor apărea averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi posibil căderi de grindină.

Totodată, luni,  până la ora 23.00, rămâne valabilă atenţionarea de Cod galben

”În intervalul menţionat, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii”, a transmis ANM.

De luni, de la ora 23.00 și până marţi, la aceeaşi oră, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului. Astfel, în cea mai mare parte ţării, vântul va avea local şi temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h şi izolat peste 70…75 km/h.

Tot atunci, va fi Cod portocaliu, adică intensificări susţinute ale vântului, viscol puternic, în Carpaţii Meridionali, de Curbură şi în Munţii Apuseni, la altitudini de peste 1.500 de metri, mai exact în judeţele Bihor, Cluj, Alba, Caraş-Severin, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău şi Prahova.

”În intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură şi în Munţii Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate foarte scăzută”, a transmis ANM.

Urmează Cod roșu de vânt. Rafale ce vor depăşi 140 km/h

În plus, tot marţi, între orele 2.00 şi 14.00, va fi în vigoare un Cod roşu care aduce intensificări puternice ale vântului, la altitudini de peste 1.800 de metri în Carpaţii Meridionali, în judeţele Hunedoara, Sibiu, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj. În aceste zone, la altitudini de peste 1.800 de metri, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăşi 140 km/h.

În capitală, până marţi, la ora 9.00, vremea se va menţine caldă pentru această dată, dar va fi uşor instabilă. Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate după-amiaza şi seara, când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 19…21 de grade, iar cea minimă de 4…6 grade.

Ziua de miercuri va aduce vreme rece. Cerul va fi temporar noros şi probabilitatea de ploaie redusă.