Ministrul Agriculturii dorește importuri de ouă și păsări din Ucraina doar pe baza de licență

Crescătorii români de păsări au reclamat importurile ieftine din Ucraina, invocând atât probleme de concurență neloială, cât și aspecte legate de siguranța alimentară. În acest context, ANSVSA a organizat o ședință astăzi, în cadrul căreia s-a decis să se efectueze controale asupra acestor importuri.

Ouăle ieftine din Ucraina au pătruns pe piața românească, fiind deja disponibile în magazine, însă calitatea și standardele de producție rămân neclare. O problemă similară se întâlnește și în Bulgaria, unde autoritățile au solicitat Comisiei Europene să intervină și să suspende importurile de ouă din Ucraina.

Crescătorii români de păsări și-au exprimat nemulțumirea față de influxul de importuri ieftine din Ucraina, evidențiind provocările legate de concurența neloială cu care se confruntă. Aceștia subliniază că prețurile scăzute ale ouălor din Ucraina le afectează grav afacerile, făcându-le imposibilă menținerea competitivității pe piață.

În plus, Ministerul Agriculturii intenționează să reglementeze importurile prin emiterea de licențe pentru importatori. Astfel, procesatorii de carne și ouă care au nevoie de materie primă, dar nu găsesc suficiente resurse pe piața internă, vor putea obține licențe pentru a importa păsări și ouă din Ucraina.

Protecția producției interne și siguranța alimentară

„Am susţinut atât în Consiliul de Miniştri dar am şi cerut acordul Comisiei Europene  să interzicem aceste importuri pentru că avem autosuficienţă de 100% pentru pui şi ouă. Dacă întîrzie răspunsul de la Comisia Europeană putem introduce ouăle şi puiul în ordonanţa ce suspendă importul de cereale şi zahăr din Ucraina. În schimb putem licenţia acest import dar cu date concrete, cu buletin de analiză.

Un producător de prăjituri care are nevoie de ouă şi nu găseşte pe piaţa din România vine şi depune cerere la noi şi primeşte licenţă. Cererea acum este de 30% faţă de lunile precedente la importul de pui şi ouă”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Propunerea de a implementa un sistem de licențiere pentru importuri ar putea juca un rol crucial în reglarea pieței interne, oferind un control mai riguros asupra calității produselor și reducând concurența neloială. Stabilind criterii clare pentru acordarea licențelor, autoritățile ar putea asigura că doar produsele care îndeplinesc standardele de calitate și nu afectează piața internă ar avea acces pe piață.