Pensia anticipată și veniturile obținute din chirii sau dividende. Ce spune legea despre compatibilitatea acestora?
Mai precis, Legea 263/2010 privind beneficiarii de pensii anticipate sau pensii anticipate parțiale prevede că plata acestora este suspendată cu luna următoare celei în care pensionarii au obținut venituri lunare „prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II”.
Primul aliniat face referire la persoanele care „desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă”, în timp ce al doilea face referire la funcționarii publici. Simultan, al treilea aliniat face referire la persoanele care„ își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I”.
Așadar, poate fi observat că dividendele și veniturile obținute din chirii nu intră în categoriile respective iar beneficiarii de pensii anticipate sau pensii anticipate parțiale nu își vor pierde dreptul. Același lucru poate fi spus și despre persoanele care primesc indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului, deoarece este vorba despre o sursă de venit pasiv.
În schimb, trebuie menționat că declararea dividentelor și a veniturilor obținute din chirii este obligatorie.
Anunțul făcut anterior de Casa de Pensii
În altă ordine de idei, Casa de Pensii a anunțat anterior că angajații care se vor pensiona vor avea obligația de a-și notifica angajatorii în legătură cu emiterea deciziilor de pensionare, într-un termen de maxim cinci zile. În același timp, conform Legii nr. 76/2022, care se aplică începând cu data de 8 aprilie, viitori pensionari mai trebuie să aducă la ghișeu și un alt document în plus, care trebuie să fie eliberat de angajator.
Menționăm faptul că Legea nr. 76/2022, intrată în vigoare acum două săptămâni obligă practic toate casele de pensii teritoriale, să trimită angajatorilor, în paralel cu răspunsul trimis către salariații acestora ce solicită pensionarea, o informare privind emiterea unei decizii de pensionare.
„Casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele și prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum și data emiterii acesteia”, este scris în lege.