Suedia ia o decizie de ultim moment. În cursul zilei de vineri, țara anunță că a suspendat vaccinarea cu serul produs de Moderna, în cazul persoanelor cu vârste sub 30 de ani din cauza riscului de inflamaţie cardiacă la tineri.
Potrivit AFP, autoritățile din Suedia au mai precizat că probabilitatea acestui efect secundar este „minimă”, iar măsura este una de precauție. Autoritatea de sănătate publică (FHM), responsabilă de campania de vaccinare, „a decis să suspende utilizarea vaccinului Spikevax de la Moderna pentru toţi cei născuţi în 1991 şi după acest an, ca măsură de precauţie”, a indicat instituţia într-un comunicat.
Potrivit informațiilor transmise de FHM, decizia a fost luată „după semne de risc crescut de efecte secundare, cum ar fi inflamaţia miocardului şi pericardului”. În același timp, sursa citată precizează că cel mai mare risc este după a doua doză şi la persoane de sex masculin.
„Riscul de a fi afectat este, însă, minim, este un efect secundar foarte rar”, a notat instituţia. În același timp, agenția sublniază faptul că acest tip de afecțiuni dispar de cele mai multe ori de la sine, fără a provoca probleme de durată.
„Miocardita şi pericardita trec adesea de la sine, fără a provoca probleme de durată, însă simptomele ar trebui evaluate de un medic”, a explicat agenţia.
Amitim faptul că în Suedia, aproximativ 81.000 de persoane cu vârste sub 30 de ani au primit o primă doză de Moderna, dar nu şi pe a doua. Totodată, în luna iulie, Agenţia Europeana pentru Medicamente a extins autorizarea vaccinului Moderna la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.
Legătura dintre bolile de inimă și vaccinul Pfizer
În cursul zilei de luni, EMA a probat și utilizarea celei de a treia doze de vaccin.
„Dozele de rapel de Comirnaty (Pfizer/BioNTech) pot fi luate în considerare pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, la cel puţin şase luni de la a doua doză”, a indicat EMA într-un comunicat, referindu-se la denumirea comercială a vaccinului Pfizer.
Doze suplimentare de vaccinuri Moderna şi Pfizer pentru persoanele cu sistem imunitar foarte slăbit au fost, de asemenea, aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, cu sediul la Amsterdam. „Deciziile privind a treia doză vor fi luate de organismele de sănătate publică la nivel naţional”, a precizat EMA.
În ceea ce privește riscul la bolile de inimă, EMA preciza că încă nu sunt detalii suficiente în acest sens, dar situația este monitorizată.
„Nu se cunoaşte riscul apariţiei de boli cardiace inflamatorii sau a altor reacţii adverse foarte rare după un rapel şi acest aspect este atent monitorizat”, a adăugat EMA, în contextul în care mai multe cazuri rare de miocardită, o inflamaţie a muşchiului inimii, au fost raportate la persoanele care au primit vaccinul Pfizer, în special la bărbaţii tineri.