„E exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate”, este replica lui Marcel Ciolacu de miercuri seara, 15 martie, la Digi24. Șeful PSD a anunțat, de asemenea, că se va găsi o formulă prin care pensiile speciale să fie impozitate, pentru a se corecta „excesele legii”.
Marcel Ciolacu: Nu poți să câștigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate
„Nu poți, nu există niciunde în lume, să câștigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate. Nu poți să fii magistrat o zi și să beneficiezi de pensie de serviciu. Vom veni, vom face modificările necesare. E exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate.
Trebuie să găsim cum să impozităm aceste excese ale legii. Vom veni cu tot acest calup. Vom face un grup de lucru, integratorul e ministrul care răspunde, domnul Marius Budăi, iar într-o anumită perioadă de timp vom închide acest capitol, dar nu încercând să câștigăm voturi. Venim cu o lege constituțională, clară pe care o pot înțelege românii”, a transmis Marcel Ciolacu.
Liderul social-democraților spune că întregul sistem de pensii va fi raportat la venitul președintelui României. „Bugetarul numărul 1 din România e președintele României. Noi nu ne-am mai raportat la nimic. Te raportezi de la el și de acolo vii cu grila.
Vii cu un sistem de impozitare astfel încât să se închidă orice abuz, pe praguri. Dacă ai o pensie mai mare decât ai avut salariul poți veni cu un impozit pe acea diferență”, a spus șeful PSD, la Digi24.
Termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie
Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș (PSD) susține că problema pensiilor speciale trebuie rezolvată până în iunie și că există timp suficient până atunci.
„Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023.
Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, a explicat Marcel Boloș.
De asemenea, ministrul precizează că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie. „Suntem în luna martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale.
Din acest punct de vedere, cred eu că există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conținutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerințele privind sustenabilitatea și contributivitatea, pentru că acestea sunt cerințe de bază a acestui proiect de lege”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.