Se taie aceste pensii! Anunțul cumplit venit chiar acum de la Guvern: Nu mă feresc să spun acest lucru

punctul de pensie taloanele de pensie

SURSA FOTO: Capital

Este vestea momentului cu privire la pensiile de serviciu din România. Cu raportul Băncii Mondiale pe masă, Guvernul își propune să impoziteze pensiile de serviciu, susține Marcel Boloș.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș (PNL), susține că Guvernul din care face parte are în plan să impoziteze contribuțiile de la buget acordate pensiilor de serviciu. Cuantumul pensiei de serviciu are două surse de finanțare – o sursă vine din contributivitate, respectiv, cea de a doua sursă este suplimentul de stat sau contribuția bugetară.

Ar fi o îndreptare a lucrurilor și o chestiune de normalitate

„Cred că ar fi o chestiune dacă vreți și nu mă feresc să spun acest lucru – o chestiune de moralitate față de cei care o viață întreagă au plătit contribuție pentru pensie, încasează pensia din contributivitate și să nu uităm că pensiile speciale s-au bazat și pe acele ,,inginerii” făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales pentru a putea să beneficieze de un cuantum cât mai consistent pentru pensia specială și din acest punct de vedere ar fi o îndreptare a lucrurilor și o chestiune de normalitate și de moralitate față de cei care o viață întreagă au contribuit la pensii”, a declarat ministrul Marcel Boloș pentru stirileprotv.ro.

La începutul săptămânii, experții Băncii Mondiale au transmis un raport Executivului român cu privire la reforma pensiilor de serviciu. Experții europeni le-au cerut oficialilor de la București să reducă din cheltuielile cu pensiile de serviciu și au cerut inclusiv impozitarea progresivă.

„Este posibil, dar decizia nu este a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este decizia Guvernului și Parlamentului României. Este posibil ca această contribuție de la buget să facă obiectul acestei impozitări progresive, dar forma și felul în care va arăta acest impozit progresiv rămâne de stabilit. Această lege să aibă cel puțin o validare de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca să nu ajungem în situatia în care este din nou un jalon care neîndeplinit putem risca fie suspendarea”, a declarat Marcel Boloș pentru sursa citată.

Alina Gorghiu: Pensiile speciale sunt o prioritate

Alina Gorghiu (PNL), preşedintele interimar al Senatului, a afirmat, luni, 27 februarie, că cel care este responsabil, conform PNRR, de elaborarea finală a legii pensiilor de serviciu este Ministerul Muncii. De asemenea, șefa Senatului se aşteaptă ca ministrul Marius Budăi (PSD) să poarte imediat discuții cu toţi miniştrii de resort. Ea a mai spus că nu se pune problema să îi catalogăm drept pensionari speciali pe militari.

„Pensiile speciale sunt o prioritate nu de ieri, de azi. Şi ministrul Muncii, şi noi, ca parlamentari şi Guvernul în integralitatea sa avem ca prioritate zero rezolvarea acestui punct, înainte de a exista PNRR. Ştiţi că pensiile speciale sunt o prioritate a acestui Parlament de foarte mult timp. Au existat două proiecte de lege adoptate de Parlament, respinse la Curtea Constituţională şi se va ţine cont de această jurisprudenţă, acum, în elaborarea proiectului de lege”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a precizat că „foarte probabil, ascultând declaraţiile ministrului Budăi, proiectul care este în Parlament să fie modificat în conformitate cu raportul final de la Banca Mondială şi cu discuţiile pe care le vor avea cu fiecare minister de resort.”

„Integratorul, cel care este responsabil, conform PNRR, de elaborarea finală a legii este Ministerul Muncii. Mă aştept ca domnul ministru să facă în timp acelerat discuţiile cu toţi miniştrii de resort, că vorbim de Apărare, de Justiţie, să integreze observaţiile atât de la Comisie cât şi de la Banca Mondială pentru că nimeni nu mai doreşte să audă în România că o pensie este mai mare decât venitul în plată, nimeni nu doreşte să mai plătească pensii în România dacă nu s-a contribuit aşa cum trebuie la bugetul de pensii”, a afirmat șefa Senatului.