Informația momentului în România. În cadrul ședinței de la Guvern care are loc miercuri, se ia în calcul tăierea unor pensii, pe care mii de români le încasează.

Surse politice au declarat pentru Mediafax că discuțiile de miercuri dintre liderii coaliției vizează și o serie de modificări ale Codului Fiscal. Printre acestea se numără taxarea pensiilor speciale, dar și majorarea accizei de tutun. Mai exact, liderii coaliţiei de guvernare discută o creştere, probabil cu 60 de bani, pentru acciza la tutun şi tutun încălzit.

De asemenea, sursele citate mai spun că Guvernul discută astăzi și despre creșterea TVA-ului pentru produsele care conțin zahăr. Ar fi vorba despre o creștere de la 9%, cât este în prezent până la 19%.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale?

Referitor la pensiile speciale, conform surselor politice, cei din PSD au propus taxarea acestora, dar și acordarea de deduceri pentru familiile cu venituri mici şi medii.

Acest subiect a fost adus în discuție și în cursul zilei de marți, când liderul PSD, Marcel Ciolacu declara că taxa de solidaritate ar fi oportună acum, având în vedere că în alte țări, precum Germania ea există deja.

„Ea există în Germania, am crezut că domnul preşedinte e mai apropiat de sistemul german şi ar accepta mai uşor”, spunea liderul PSD.

De cealaltă parte însă, președintele Klaus Iohannis s-a pronunţat împotriva introducerii taxei de solidaritate în Codul Fiscal.

Guvernul urmează să adopte un proiect important

Pe lângă discuțiile care vizează taxarea pensiilor speciale, TVA-ul la produsele cu zahăr și acciza la tutun, Guvernul ar urma să aprobe în ședința de miercuri și proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Ucraina, semnat la Kiev, la data de 12 octombrie 2021.

„Scopul Acordului este crearea treptată a unui spaţiu aerian comun între Uniunea Europeană, statele membre şi Ucraina, care să se bazeze, în special, pe norme identice în domeniul siguranţei, al securităţii, al managementului traficului aerian, al mediului, al protecţiei consumatorilor, al sistemelor de rezervare informatizate, precum şi al aspectelor sociale.

Acordul creează condiţii egale şi uniforme de acces la piaţă pentru toţi transportatorii aerieni din Uniunea Europeană şi Ucraina şi stabileşte noi dispoziţii privind cooperarea şi convergenta în materie de reglementare între Uniunea Europeană şi Ucraina în domenii esenţiale pentru operarea eficientă, în condiţii de siguranţă şi securitate a serviciilor aeriene”, se arată în expunerea de motive a proiectului.