Vestea momentului despre aceste pensii! Anunțul făcut chiar acum

Banca Mondială a trimis un raport Executivului de la București în care recomandă, printre altele, ca pensiile militare să fie păstrate în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale. Instituția a precizat că dacă ar exista o propunere de scădere a beneficiilor acestora, atunci România se va confrunta cu un exod al cadrelor militare, iar acest lucru nu este de dorit având în vedere actualul război de la graniță.

„Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR. Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară”, se arată în propunerea Băncii Mondiale.

Riscul unui exod al militarilor

Banca Mondială a mai precizat că există un număr mare de militari activi care au îndeplinit condițiile de pensionare anticipată și că aceștia vor putea oricând să își înceapă pensia.

„Există o cohortă mare de militari activi care au îndeplinit deja condițiile de pensionare anticipată și care ar putea alege să se pensioneze și să își înceapă pensia în orice moment. Orice reducere ar putea, de asemenea, să îngreuneze atragerea de noi recruți pentru a se înrola în armată. Acest lucru este deja mai dificil decât la începutul anului 2022 din cauza amenințării sporite a unui război regional sau global. Ar fi extrem de nerezonabil să ne așteptăm ca orice stat membru care se învecinează cu Ucraina să propună o reducere a beneficiilor de pensii militare care ar putea declanșa o scădere a pregătirii militare”, mai arată această instituție, potrivit documentului prezentat de economedia.ro.

Este necesară o revizuire atentă a condițiilor în care militarii vor ieși la pensie

Aceeași instituție mai spune că au existat reforme recente ale sistemului de pensii militare, cu toate că acestea au fost finalizate înainte de semnarea acordului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.

Instituția se referă la limita pentru beneficiile pensiilor militare, cea care a fost redusă de la 80% la 65%  din salariul brut în 2017. În plus, militarii au început să plătească contribuție la buget de 25% pentru a contribui la finanțarea pensiilor lor.

Nu în ultimul rând, sursa anterior citată mai spune că o bună parte din militari se pot pensiona cu până la 13 mai mai devreme decât vârsta standard de pensionare în sistemul de pensii militare.

De asemenea, instituția respectivă mai invocă și Legea nr. 223/2015, cea care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru personalul militar care lucrează în condiții speciale.

În ceea ce privește încadrarea locurilor de muncă cu condiții speciale se realizează pe baza criteriilor și a metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cea care se referă la stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții speciale și alte condiții, specifice personalului militar în activitate, cu modificările ulterioare.

„Guvernul ar trebui să aibă în vedere o revizuire atentă a condițiilor în care militarii și polițiștii pot ieși la pensie anticipată, precum și modificări ale acestor hotărâri de guvern”, mai arată Banca Mondială, potrivit sursa anterior citată.