Anunțul momentului despre pensii! Augustin Zegrean a dat cărțile pe față. Pensiile nu pot fi …
Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) a criticat proiectul de lege propus de actualul Executiv cu privire la pensiile speciale.
Augustin Zegrean a criticat, în special, articolul referitor la recalcularea pensiilor pe care le primesc foștii magistrați români. Potrivit fostului președinte CCR, pensiile aflate în plată nu pot fi recalculate pentru a fi micșorate.
„Legea de modificare a Legii statutului magistraților a fost publicată în Monitorul Oficial în 16 noiembrie și azi vin și-o modifică, că Ordonanța asta modifică Legea privind statutul magistraților. Deci ei n-au știut atunci când au făcut legea, că nu e mult de atunci, două-trei luni… E ca și cu ăia care azi sapă șanțurile, mâine toarnă asfaltul și poimâine sapă iar”, a precizat Augustin Zegrean în cadrul emisiunii ”Politica Zilei” de la B1 TV.
Pensiile nu pot fi recalculate în 6 luni
De asemenea, Augustin Zegrean a comentat și articolul 3 din acest proiect de lege, care prevede ca ”în termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate in plata se recalculeaza potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecatorilor și procurorilor”.
Potrivit fostului președinte al CCR, toate pensiile nu pot fi recalculate în doar 6 luni.
„Am citit textul. Cred că ei nu știu ce spun… În șase luni nu au cum să recalculeze toate pensiile. Recalcularea pensiilor s-au lăudat că o fac în trei luni și a durat cinci ani. Deci scriem legi ca să ne aflăm în treabă, dar tot e mai bine decât să le cumpărăm gata scrise de la Banca Mondială.
Am ajuns ca o țară pe ultimul loc în lume, nu din Europa, să cumpărăm legi gata făcute. E inadmisibil așa ceva! Mă refer la proiectul legii pensiilor, pe care l-au cumpărat de la Banca Mondială cu două milioane de euro.
Au luat legea făcută de PSD în 2017 și au lucrat pe ea. Nu puteam să facem noi și să ne rămână alea două milioane, să îl dăm la necăjiți? Că tot așa se vorbește că trebuie să reducă pensiile mari, dar nimeni nu vorbește să se mărească pensiile mici. Asta e problema noastră? Să fim toți săraci sau să fim toți bogați? Cum ne-am dori?”, a mai spus fostul președinte CCR.
Pensiile magistraților aflate deja în plată nu pot fi recalculate
Pe de altă parte, Augsutin Zegrean a mai spus că pensiile magistraților aflate deja în plată nu pot fi recalculate, iar acest lucru se aplică la nivelul întregii lumi.
„Principala problemă și care nu știu cum o s-o justifice și nu cred că vom putea trece peste ea e recalcularea pensiilor magistraților aflate în plată, că nimeni nu permite așa ceva. În lume nu se permite așa ceva, o pensie aflată în plată să se recalculeze, să-ți dea mai puțin.
Au încercat ungurii acum ceva ani în urmă să-i scoată la pensie pe judecători la 62 de ani, să scape de ei să poată numi alții în funcțiile mari și s-au plâns la CJUE și i-au obligat pe unguri să anuleze legea și cât sunt ei de bățoși au anulat chestia asta. Știți care a fost motivarea CJUE? Acești magistrați au avut o proiecție bugetară când au ales această meserie.
La fel alți oameni iuți la minte, polonezii, au vrut să dea afară toți judecătorii, să scoată la pensie anticipat. Și ei s-au plâns la CJUE și CJUE a spus că nu se poate.
În general, în lumea civilizată, există un statut al magistraților și o organizație mondială a magistraților, care nu o să permită așa ceva, că nu poți să te joci cu omul, să-i spui ”fă-te jduecător, că o să ai salariu atât și pensie atât” și peste o lună vii și spui că nu mai e atât, e altfel.
Deci din 16 noeimbrie până azi s-au schimbat opiniile. Nu cred că se vor recalcula în șase luni”, a mai declarat Augustin Zegrean.
Potrivit fostului președinte al CCR, proiectul de lege propus de actualul Executiv va merge în Parlament, unde va suferi alte modificări care, după spusele lui Augustin Zegrean ”o să-l facă și mai varză”. De asemenea, el a mai spus că nu toate pensiile pot merge pe principiul contributivității, dând de exemplu pensiile militarilor.
„Ei nu contribuie că-și asumă o meserie care oricând îi poate duce la moarte”, mai spune fostul președinte CCR.
USR critică și el proiectul de lege privind pensiile
De altfel, el nu este singurul care critică acest proiect de lege privind pensiile. Uniunea Salvați România (USR) are o prărere asemănătoare.
„Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR”, a explicat Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.