Subiectul acestor pensii este unul destul de sensibil, din cauza disputelor cu privire la categoria din care ar trebui să facă parte. În ce categorie ar trebui încadrate?
Bogdan Bănică, președintele executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS, a vorbit despre faptul că opinia Comisiei Europene conform căreia pensiile militare sunt pensii speciale ar putea viza, de asemenea, și polițiștii.
Pensiile militare sunt pensii de serviciu
În opinia sa, pensiile militare nu ar trebui încadrate de categoria pensiilor speciale, ci a pensiilor de serviciu.
„Subiectul pensiilor polițiștilor și militarilor este, în momentul de față, destul de controversat și din cauza confuziei care se face cu pensiile cu adevărat speciale, confuzie creată în mod intenționat și cu rea credință de cei care beneficiază de aceste inechități, dar și de o parte a mass-media.
Pensiile poliţiştilor şi militarilor nu sunt pensii speciale și este de datoria celor care reprezintă România, în cadrul forurilor europene, să convingă decidenții de acest lucru!”, a spus acesta pentru DC News.
„Voi repeta obsesiv asta, ori de câte ori este nevoie, până se va elimina confuzia cu pensiile cu adevărat speciale. Pensiile polițiștilor și militarilor sunt pensii de serviciu!”, a adăugat Bogdan Bănică.
Reacția Alinei Gorghiu la decizia anunţată de Comisia Europeană
Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a avut, de asemenea, o reacție în urma deciziei Comisiei Europene.
„Ar fi bine ca, în scurt timp, toate semnele de îndoială cu privire la reforma pensiilor de serviciu să fie înlăturate. Titularul acestui jalon din PNRR este Ministerul Muncii. Ca atare, dl. Budăi are obligația să vină cu explicații și soluții la toate observațiile Comisiei Europene, pentru că România nu își permite pierderea fondurilor euopene. Nu e un proiect ușor.
Nimeni nu spune asta. Iar PNL are toată deschiderea de a sprijini această reformă importantă în domeniul pensiilor în comisiile de resort și apoi la votul din Parlament. PNL consideră că această reformă trebuie să aibă la bază principiul contributivității. Așa se va obține echitate și se evită toate speculațiile legate de constituționalitatea proiectului”, a spus aceasta.
„Dar trebuie spus că, în prezent, în România, pensiile militarilor nu intră în categoria așa-numitelor „pensii speciale”, ci sunt pensii ocupaționale sau de serviciu.
Inclusiv ministrul Muncii a declarat anterior ultimelor precizări venite de la Comisia Europeană că pensiile militare nu sunt „pensii speciale”, punctând că acest lucru a fost înțeles și de reprezentanții Comisiei Europene. Eu nu văd altă soluție de clarificare în acest moment decât un dialog constant și corect între ministrul Muncii și Comisia Europeană”, a mai spus Alina Gorghiu.