În cursul zilei de miercuri, ministrul Finanțelor a vorbit despre pensiile din România, inclusiv despre eliminarea pensiilor speciale. Întrebat de un reporter dacă ar fi de acord cu o corelare între scutirea de impozit și impozitarea părții de necontributivitate a pensiilor speciale, ministrul Adrian Câciu spune că a existat o analiză în acest sens.
„Analiza, exact asta s-a făcut. Din păcate, în spațiul public s-a păstrat doar partea de neimpozitare. După cum știți, analiza exact așa a plecat, pe găsirea unor soluții de impozitare sau supraimpozitare a pensiilor speciale, între ghilimele, așa cum sunt ele, nedefinite printr-o lege, dar cunoscute în spațiu public, mai ales și cu preponderență pe partea de necontributivitate, așa cum ne spune și decizia sau ne spun deciziile Curții Constituționale. Și evident, în echilibru s-a venit și cu o ridicare a presiunii fiscale pe cei cu venituri mici”, spune Adrian Câciu.
Întrebat ulterior dacă poate fi luat în considerare un procent de 25%, ministrul Adrian Câciu a spus că nu confirmă niciun procentaj până când nu va exista o decizie în acest sens.
Adrian Câciu nu dorește să dea mai multe detalii până când nu va exista o decizie în coaliție
De asemenea, ministrul Finanțelor a mai fost întrebat dacă scutirea de impozit la pensii poate să meargă până în 2.500 sau până în 3.000 de lei, însă acesta nu a dorit să dea mai multe detalii până când nu va exista o decizie în acest sens în coaliție.
„Aș vrea să nu vorbesc public până nu avem o decizie în coaliție, dacă îmi permiteți, am mai spus lucrul ăsta. Am fost întrebat dacă analiza e gata. Analiza este pe masa decidenților. În momentul în care va fi luată o decizie cu privire la acest aspect, îl putem comenta și public. Trebuie să înțelegem și un singur lucru, trebuie sprijiniți oamenii cu venituri mici. Oamenii cu venituri mici nu vor fi sprijiniți printr-o scutire de impozit neapărat, pentru că dacă faceți un calcul o să vedeți că este derizorie suma de care ar beneficia. Mai îmi trebuie un alt lucru.
Orice minus devenit înseamnă un minus, de exemplu al autorităților locale. Dacă găsim echilibru, pentru că discutam de impozitul pe proprietate și înțelegem nevoia de a avea venituri corecte, nimeni nu vrea venituri care nu sunt meritate de către autoritățile locale. Autoritățile locale folosesc acele venituri pentru investiții. Deci trebuie să găsim acest echilibru pentru a exista și spațiu fiscal, pentru a reduce fiscalitatea. Vreau să vă spun și altceva.
România 13 ani de zile a stat într-o reducere a fiscalității, ajungând cu una dintre cele mai reduse fiscalități din Europa. Cu toate astea, România nu s-a dezvoltat cum s-au dezvoltat alte state. Cred că asta ar trebui să dea de gândit celor care vorbesc foarte mult de o fiscalitate redusă sau celor care ne compară cu Franța, cu Germania, și, apropo, ați văzut ce a însemnat pentru Marea Britanie o decizie prost luată sau greșit luată, mă scuzați”, spune acesta.