Vești crunte pentru acești pensionari! Și-ar putea pierde beneficiile. Au loc discuții intense la Guvern
Mai precis, vicepremierul a explicat că delegația Comisiei Europene poartă discuții în aceste zile cu autoritățile române despre pensiile speciale, care reprezintă un jalon asumat de România în PNRR.
Totodată, Sorin Grindeanu a subliniat că pensiile speciale trebuie reglementate astfel încât pensia să nu fie mai mare decât salariul, iar pensionările la 40 de ani să fie eliminate, cu anumite excepții.
„În acest moment este o lege prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, la cei actuali, că foștii au câștigat în instanță. Eu susțin și am susținut că trebuie eliminate anomaliile din pensiile speciale. Nu e normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când erai în câmpul muncii. Aceste anomalii în mod clar trebuie eliminate.
Eu mai spun că mi se pare un pic cam mult, dar e părerea mea. Aceste pensionări la 40 de ani ar trebui să ne uităm mai atent. Sunt de acord dacă au fost în câmp de bătălie, în război, în Afganistan, eu cred că au fost situații speciale, dar și acolo nu mi se pare normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când munceai”, a spus Sorin Grindeanu pentru digi24.ro.
Magistrații au lansat acuzații grave cu privire la desființarea pensiilor speciale
În altă ordine de idei, amintim că magistrații de la Tribunalului Dâmbovița au lansat acuzații grave cu privire la desființarea pensiilor speciale. Aceștia susțin că numărul judecătorilor și procurorilor ar putea să scadă foarte mult, având în vedere „efectele negative generate de astfel de experimente legislative”.
„Reținând că Statutul judecătorilor este unul de rang constituțional – reperele sale fiind consacrate în prevederile art. 124 alin. (3) și art. 125 din Constituția României – fapt ce reclamă obligația asumării de către toate puterile statului a principiilor stabilității și previzibilității acestui statut, cu evitarea oricăror „experimente legislative”, de natură a vulnerabiliza independența puterii judecătorești prin afectarea statutului magistraților.
Având în vedere efectele profund negative generate de astfel de „experimente legislative”, care vor conduce la adâncirea, sub nivelul critic, a deficitului de judecători”, au precizat magistrații de la Tribunalul Dâmbovița, în hotărârile „Adunării Generale a judecătorilor”.