Se taie aceste pensii?! Veste cumplită pentru 8 milioane de români. S-a anunțat chiar acum

bani

Sursă: Dreamstime

Se taie aceste pensii?! Un cunoscut profesor de economie a venit cu vești extrem de proaste în ceea ce privește pensiile românilor. Acesta explică faptul că veniturile mai multor români ar putea suferi scăderi în perioada următoare.

Se taie aceste pensii?! Veste cumplită pentru 8 milioane de români. S-a anunțat chiar acum

Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri ”Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane din Capitală, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care precizează că Produsul Intern Brut (PIB) al României crește, în timp ce pensiile se taie.

Cunoscutul profesor a precizat că nu numai pentru pensia în plată se aplică acest scenariu, ci și pentru pensia viitoare de la Pilonul II. Bogdan Glăvan subliniază că acest lucru se întâmplă din cauza inflației și a randamentelor real-negative.

Scenariul este unul cât de poate de negru, iar profesorul universitar de economie subliniază că oamenii au nevoie de bani deoarece PIB-ul nu-i hrănește și indicii ajustați sezonier la Institutul Național de Statistică (INS) nu le aduce căldură în case.

”PIB crește, pensia se taie. Nu, nu doar pensia în plată, despre care unii dintre dvs. v-ați plictisit să mă auziți vorbind. Ci și pensia viitoare din Pilonul 2. Se taie fiindcă inflația și randamentele real-negative asta înseamnă. Din păcate, oamenii nu mănâncă PIB și nu se încălzesc cu indicii ajustați sezonier la INS”, spune Bogdan Glăvan.

Creșterea PIB echivalează cu tăieri de venituri

Bogdan Glăvan își continuă mesajul, precizând că o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) duce la o scădere a veniturilor actuale și viitoare pentru foarte mulți români. Directorul Centrului de Economie Politică și Afaceri ”Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane din București subliniază că acest scenariu reprezintă, de fapt, o politică anti-socială mascată de statistică.

”O creștere a PIB care înseamnă tăierea veniturilor prezente și viitoare ale majorității cetățenilor nu înseamnă altceva decât o politică anti-socială mascată de statistică. Nivelul de trai actual scade + nivelul de trai din viitor scade (față de cât ar fi fost în absența inflației). Polarizarea socială crește. Feudalismul se intensifică”, se mai arată în mesajul de pe rețelele de socializare.

Fondurile de pensii private au avut un randament de 2.04%

Federația Europeană a Investitorilor și Utilizatorilor de Servicii Financiare a efectuat un sondaj care arată că fondurile de pensii administrare privat au avut un randament mediu de 2.04%, în timp ce fondurile facultative au avut un randament de -1%.

„După ajustarea la nivelul inflației, fondurile de pensii administrate privat au obținut, în medie, 2.04% (calculat în €, cumulat 132%) iar fondurile facultative -1% (calculat în €, cumulat -14%). Trebuie totuși menționat că aceste rezultate nete pozitive au fost influențate favorabil de faptul că, în momentul crizei financiare din 2008, fondurile de pensii din România erau la început, astfel încât corecțiile majore ale piețelor le-au afectat într-o foarte mică măsură”, arată studiul.

Datele studiului relevă faptul că performanța reală a sistemului de pensii private din România s-a deteriorat constant de la înființare și până în prezent.