Se taie aceste sporuri! Românii care vor rămâne fără bani
Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 8/2021, adoptată recent în plen de către Senat. Aceasta vizează reducerea unor cheltuieli structurale referitoare, printre altele, la eliminarea sporului de 30% la salariul de bază pentru personalul din prefecturi implicat în lupta anti-COVID, cu excepţia prefectului şi subprefectului.
Trebuie menționat că în favoarea ordonanţei în forma Guvernului au votat 72 de senatori şi 61 au fost „împotrivă”.
O altă măsură inclusă în ordonanţă
Conform ordonanţei, nu se acordă vouchere de vacanţă pentru anul în curs pentru că valabilitatea celor emise în 2019 şi 2020 a fost prelungită, iar valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 lei, majorarea pensiilor urmând să aibă loc de la 1 ianuarie 2022.
De asemenea, o altă măsură inclusă în ordonanţă se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiau cursanţii din învăţământul superior.
„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, este mențonat în OUG 8/2021, care va fi dezbătută de Camera Deputaţilor.
Cine va mai primi sporuri?
Lovitură totală pentru bugetari! Premierul Florin Cîțu a dezvăluit care sunt intențiile Executivului cu privire la sporurile personalului din aparatul de stat. Cîțu spune că sporuri trebuie să primească doar cei care merită, nu toți cei care se prezintă la locul de muncă.
Premierul Florin Cîţu afirmă că, în sectorul public, nu mai există un salariul minim, sporurile fiind acordate „doar pentru că tu apari la locul de muncă”.
„Am spus că în aceşti patru ani de zile veniturile în sectorul public (…) s-au dublat, cifrele sunt reale (…) Gândiţi-vă că în 2016 se cheltuiau 53 de miliarde de lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde de lei.
Dintre aceste 110 miliarde de lei, 27 aproape sunt sporuri. Nu ar fi o problemă dacă aceste sporuri ar merge la oameni care şi-au făcut treaba şi peste, (…) din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că tu apari la locul de muncă, 99% dintre ei”, a precizat Cîţu, la B1 TV.