Președintele Klaus Iohannis a asigurat că România nu va pierde bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„După părerea mea, nu riscăm acest lucru. Că unele lucruri se negociază mai greu într-o coaliție de trei partide e de înțeles din punctul meu de vedere.

Vor fi îndeplinite toate jaloanele din PNRR, sunt plin de speranță. Ar fi păcat să nu se realizeze, a fost complicat de negociat pentru acești bani, e o sumă imensă de care e păcat să nu se bucure România”, a declarat liderul de la Cotroceni.

Vârsta de pensionare se va majora de la 60 la 65 de ani

Legea pensiilor speciale a ajuns la forma finală. Textul care va ajunge pe masa deputaților prevede creșterea vârstei de pensionare, de la 60 la 65 de ani pentru magistrați, militari și alte categorii. În plus, și calculul veniturilor se schimbă: se dublează impozitul pentru sumele care nu se bazează pe contribuții.

Liderii coaliției au negociat cu Banca Mondială și Comisia Europeană principiile care stau la baza calculării pensiilor speciale. Noua lege prevede că aceste venituri nu se vor mai putea cumula, cum se întâmplă deseori în cazul magistraților, și că valoarea acestora nu va fi mai mare decât a salariului primit în anii de muncă.

În plus, pentru a beneficia de pensia specială, cel care o solicită trebuie să fi activat în aceeași profesie măcar 25 de ani.

Față de forma adoptată de Senat în luna martie, legea care va intra în dezbaterea deputaților prevede și un impozit de 30% care se va aplica pe partea din pensie stabilită prin legi speciale. Însă numai când valoarea totală este mai mare decât salariul mediu brut, adică de 6.800 de lei.

Vârsta de pensionare se va majora treptat, până în 2034

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat creșterea vârstei de pensionare. „Din ianuarie anul viitor începe să crească gradual vârsta de pensionare, astfel încât cei aproape 10.000 de beneficiari ai pensiilor speciale se vor putea retrage din funcție de la 65 de ani, față de 60 cât era stabilit în textul inițial.

Acest lucru va însemna că abia în 2034 se va ajunge la egalizarea vârstei cu a pensionarilor din sistemul public” a spus Budăi.

Până acum, pensiile speciale ale magistraților, militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici erau corelate cu salariile, iar cuantumul veniturilor celor retrași din funcție creștea odată cu cel al salariilor. Legea stabilește că de acum acestea vor crește doar cu valoarea inflației.