Se taie banii de pensii. Pensionarii sunt disperați: „Este o crimă!” Unde se aplică

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar

SURSA FOTO: Dreamstime

Pensionarii din Rusia nu o duc deloc bine, spun unii dintre ei pentru presa internațională. Vladimir Putin a decis recent să acorde mai mulți bani pentru armată, iar asta înseamnă mai puțini bani pentru alte domenii.

Pensionarii din Rusia nu o duc deloc bine

Tăieri de pensii în Rusia. Cetățenii ruși își exprimă frustrarea în urma deciziei de a direcționa peste 40% din bugetul național către sectorul apărării și al securității. Aceștia consideră că această măsură este inacceptabilă și ridică întrebări asupra priorităților financiare ale guvernului.

Irina, o moscovită în vârstă de 80 de ani, a criticat ferm inițiativa Rusiei de a crește cheltuielile destinate apărării pentru anul următor, calificând această decizie drept „inacceptabilă”.

„Trebuie să punem capăt acestui război. Cheltuirea bugetului pentru război este o crimă”, a adăugat ea.

Această afirmație apare pe fondul deciziei Rusiei de a destina peste 40% din bugetul național total pentru domeniul apărării și al securității, un procent care depășește suma rezervată pentru asistența socială și educație împreună.

O altă femeie de 70 de ani a exprimat nemulțumirea sa, afirmând:

„Nu ne ajung banii pentru nimic, nici măcar pentru tratamente.”

Cu o pensie lunară de 25.000 de ruble (aproximativ 260 de dolari), ea consideră că resursele sunt insuficiente.

„Acești bani sunt foarte puțini. Oamenii nu beneficiază de protecție. Este jenant ca țara să nu aibă fonduri pentru a-și îngriji propriii copii”, a adăugat ea.

Elena, o pensionară de 68 de ani, a vorbit cu AFP despre condițiile de trai ale populației, afirmând:

„Oamenii nu au parte de o viață bună… Mă opun oricăror acțiuni militare, fie că sunt în țara noastră sau în alte colțuri ale lumii.”

Există și moscoviți care susțin direcțiile de alocare a bugetului pentru viitor. Vladimir, un avocat de 49 de ani, a afirmat:

„Dacă aceste fonduri nu afectează educația, sănătatea sau alte programe sociale… în contextul actual, o creștere a finanțării este justificată.”

Un alt intervievat a spus pentru AFP:

„În condițiile actuale, investițiile în apărare sunt esențiale, deoarece NATO ne consideră o amenințare. Este imperativ să reacționăm, nu avem alte opțiuni.”

SURSĂ FOTO: Dreamstime

13,5 miliarde de ruble pentru bugetul de Apărare al Rusiei

Conform documentelor bugetare publicate luni pe site-ul parlamentului, Rusia intenționează să-și majoreze cheltuielile pentru apărare, atingând un record de 13,5 miliarde de ruble (aproximativ 109 miliarde de lire sterline) în 2025.

Această ultimă creștere planificată evidențiază o direcție clară în prioritățile financiare ale țării.

Conform The Guardian, această sumă depășește cu aproximativ 3 miliarde de ruble alocarea pentru apărare din acest an, care a fost considerată un record anterior.

În ansamblu, fondurile alocate pentru apărare și securitate vor constitui aproape 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale ale Rusiei, echivalentul a 41,5 miliarde de ruble în 2025.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Putin caută cum să susțină financiar războiul

Războiul din Ucraina este cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și a secătuit resursele ambelor părți, Ucraina primind miliarde de dolari în ajutor de la aliații săi occidentali.

Forțele Rusiei sunt mai mari și mai bine echipate decât cele ale Ucrainei. În ultimele luni, armata rusă a împins treptat trupele ucrainene înapoi în zonele estice.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a vizitat Statele Unite săptămâna trecută în vederea obținerii unui sprijin financiar și militar continuu pe măsură ce războiul se apropie de împlinirea a trei ani, în februarie anul viitor.

Președintele rus Vladimir Putin analizează, de asemenea, modul de susținere a efortului său de război, deoarece cheltuielile militare au pus o presiune enormă pe economia rusă.

La începutul acestei luni, banca centrală a Rusiei și-a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, până la 19%, pentru a combate inflația ridicată. Aceasta a avansat perspectiva unor majorări suplimentare ale ratei pentru a readuce inflația de la nivelul actual de 9,1% la obiectivul băncii de 4% în 2025.