Anul acesta, minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor trebui să petreacă sărbătorile fără banii reprezentați prin prima de Crăciun, o practică tradițională în rândul angajaților acestui sector. De obicei, aceștia primeau un bonus de 3.000 de lei brut, însă, din cauza noii Legi a austerității, aceștia vor fi afectați de tăierea acestei prime.

Sindicaliștii au reacționat vehement și cer ca autoritățile să reanalizeze această măsură.

Se taie banii de Crăciun pentru angajații Complexului Energetic Oltenia

Angajații Complexului Energetic Oltenia au primit vestea tăierii primelor de Crăciun într-un moment deloc fericit, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă.

Aceștia obișnuiau să primească un bonus de 3.000 de lei brut, care le aducea o ușurare financiară în perioada sărbătorilor. Însă, în urma implementării Legii austerității, acest beneficiu a fost anulat pentru acest an.

Legea vizează reducerea cheltuielilor publice și controlul deficitului bugetar, limitând astfel acordarea unor astfel de stimulente financiare.

Sursă: Realitatea PLUS

Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia au fost printre primele care au reacționat la această decizie, exprimându-și nemulțumirea față de dispariția primei de Crăciun.

Liderii sindicali au anunțat că vor începe imediat negocierile cu autoritățile, în încercarea de a obține reintroducerea acestei prime pentru angajați.

Reacția sindicaliștilor și negocierile în curs

Sindicaliștii sunt extrem de nemulțumiți de eliminarea primelor de Crăciun, considerând că această măsură afectează în mod direct veniturile angajaților care, în mod normal, se bucurau de acest beneficiu.

De asemenea, aceștia susțin că tăierea primei de Crăciun vine într-un moment foarte delicat, când salariile deja nu sunt tocmai mari, iar perioada sărbătorilor aduce cheltuieli suplimentare pentru mulți dintre acești angajați.

Sindicaliștii subliniază că, deși Legea austerității presupune restricționarea unor cheltuieli, nu ar trebui ca acești angajați să fie cei care plătesc cel mai scump preț pentru măsurile economice.

Liderii sindicali nu sunt dispuși să renunțe ușor la acest banii de sărbători. Astfel, negocierile continuă cu administrația, în cadrul comisiei mixte. Sindicaliștii au solicitat ca autoritățile să identifice soluții pentru menținerea primelor de Crăciun, iar administrația a promis că va analiza cererea și va încerca să o rezolve, în măsura în care compania se va încadra în limita fondului de salarii.

Pentru a motiva salariații, dar și pentru a-și exprima recunoștința față de angajați, angajatorii le pot oferi salariaților prime sau cadouri.

În ceea ce privește sistemul impozitării acestor sume sub formă de cadouri/ prime, prevederile art. 76 alin. (4) lit. a) Codul Fiscal instituie aceea că „veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern sunt venituri neimpozabile”.