Se taie complet aceste pensii?! Anunțul serii în România. Suntem singurii din Europa

Pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Există o mare nevoie de echilibru în ceea ce privește criteriile de acordare a pensiilor speciale în România. Analiștii susțin faptul că sistemul actual permite unora să beneficieze de pensii mai mari decât salariul și mult mai mari raportat la contribuțiile avute.

Pensiile speciale poate ar trebui să existe, dar nu în acest cuantum aberant

Analistul Bogdan Chirieac a afirmat că PNL a luat un scor bun la alegerile europarlamentare doar pentru ca promis într-un timp foarte scurt eliminarea pensiilor speciale.

„Reamintesc că, în 2019, cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. Nemulțumirea pensionarilor obișnuiți pentru pensia de contributivitate este atât de mare încât PNL a câștigat clar acele alegeri.

Acum, domnul Marcel Boloș vine și ne spune că de fapt v-am păcălit, dar ele trebuie să existe. Probabil că ele trebuie să existe, dar nu în cuantumul aberant care este acum și fără o bază: adică fiecare își face pensia în funcție de ce venituri încasează în ultima lună și de acolo își crește pensia pentru toată viața.

De aici ajungi la situația absurdă prin care pensia este mai mare decât salariul. Deci iei o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate”, spune Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac: La anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur

„Plus că la anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023 cu alte majorări de taxe și impozite, deci se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani.

Până acum nu s-a întâmplat însă așa, ba din contră, bani mai mulți au obținut când s-au redus impozitele. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a majorat taxele și impozitele”, a declarat analistul economic Bogdan Chirieac pentru România TV.

Referindu-se la Ordonanța de energie, analistul Bogdan Chirieac a precizat că „incompetența e maximă, înaintea corupției, incompetența este maximă”.

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022. Aveasta a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, au arătat datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF.

Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii de acest fel încasează, în fiecare lună, între 20.000 şi 60.000 de lei.