Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a venit cu amănunte noi despre situația pensiilor speciale.
„Nu s-a pus problema să nu mai existe pensii speciale. S-a pus problema ca aceste pensii speciale să fie aliniate la principiul contributivității. (…) Să nu uităm că ele au și componentă de contribuție bugetară, care sunt transferurile din bugetul de stat și din momentul de față 50% din bani sunt transferați din bugetul de stat pentru suportarea cheltuielilor speciale.
Din acest punct de vedere jalonul nu precizează foarte clar aceste categorii de beneficiari trebuie să fie obiectul reglementării legii pensiilor speciale, însă precizează cele mai dure condiții – de sustenabilitate și contributivitate”, a afirmat ministrul.
Principiul contributivității trebuie adaptat la specificul pe care l-au avut pensiile militarilor
Îm același interviu, reprezentantul Guvernului a spus că trebuie avut răbdare, pentru moment, pentru a vedea ce măsuri trebuie luate.
„Aici va trebui să fim foarte atenți la formă… Jalonul nu prevede nimic la componenta contribuției bugetare și din această perspectivă avem și problema, spre exemplu, a personalului militar, deoarece la ei partea de contribuții la asigurările sociale nu a fost niciodată, ei au primit solde sau indemnizații, cum se cheamă, din perspectiva salariului și de aceea, aici, în anumite situații principiul contributivității trebuie adaptat la specificul pe care l-au avut aceste pensii speciale sau salariile și soldele, indemnizațiile care s-au acordat de-a lungul timpului…
Să mai avem puțină răbdare să avem forma care poate să fie obiectul validării și atunci vom vedea ce tipuri de măsuri trebuie luate”, a declarat Boloș, pentru StartupCafe.ro.
România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro
În altă ordine de idei, Marcel Boloș a declarat că dacă guvernanții ratează reformele legate de Legea decarbonizării economiei și Legea avertizorului de integritate, pentru cererea de plată nr. 2, România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din tranșă plus partea aferentă de prefinanțare, care înseamnă încă aproape 0,2 miliarde de euro.
„Prima și cea mai importantă este Legea decarbonizării, este un pilon fundamental pentru PNRR. A doua este Legea avertizorilor de integritate. Dau un exemplu, în premieră, dacă cele două reforme nu le facem, ne costă 1,4 miliarde de euro. Plus se mai scade prefinanțarea.
Dar nu se va întâmpla acest lucru, pentru că eu cred că Guvernul României, interesat fiind de accesarea integrală a banilor, va aproba deciziile necesare”, a declarat Marcel Boloș.