Astăzi, Guvernul României va stabili măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Proiectul de Ordonanţă de Urgență care prevede reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii publice, interdicţia ca instituțiile publice să achiziţioneze autoturisme, mobilier şi birotică, oprirea angajărilor la stat, cu unele excepţii, înjumătăţirea numărului de posturi din Cabinete şi Cancelarii va fi analizat în şedinţa de guvern de astăzi, 12 mai 2023, ce va începe la ora 10:00.

Măsurile respective ar determina o reducere a cheltuielilor bugetare cu 5,33 miliarde de lei.

Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede ca, începând cu luna următoare intrării în vigoare a OUG, Guvernul României va aproba lunar, până la finele lunii în curs pentru luna următoare, limite lunare de credite de angajament şi credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite încheie angajamente legale, respectiv deschid şi repartizează credite bugetare pentru bugetul propriu şi pentru instituţiile publice subordonate.

Excepţie fac: dobânzi, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, proiecte cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, împrumuturi şi rambursări de credite, transferuri de echilibrare către bugetele de asigurări sociale.

Ba mai mult, ministrul Finanţelor va aprobă modificarea limitelor unor ordonatori principali de credite stabilite ca urmare:

  • a utilizării, în condiţiile legii, a fondurilor la dispoziţia Guvernului;
  • a utilizării mecanismului de asigurare a fondurilor necesare pentru compensarea facturilor la energie şi gaze naturale, reglementat de art. 15 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare;
  • a utilizării sumelor prin donaţii şi sponsorizări, conform art. 63 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

„Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune măsurile necesare în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul Bunuri şi servicii, exclusiv sumele nerepartizate în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, scrie în documentul respectiv.

Atenție! Aceste prevederi nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acţiuni şi programe de sănătate, precum şi în cazul cheltuielilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar.

Ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență?

De altfel, se stipulează că, în acest an, autorităţilor publice şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură de birotică.

Ba mai mult, în acest an, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice şi autorităţile publice şi instituţiile publice locale, cu excepţia posturilor unice. Prin excepţie, „în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice”, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.

În cazul posturilor la care a avut loc deja proba scrisă a concursurilor sau proba practică, procedura poate continua. În plus, prin derogare, funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu cinci zile înainte de dispunerea măsurii.