Cât de posibil ca un blackout precum cel din Spania să se producă și în România?

Cât de posibil ca un blackout precum cel din Spania să se producă și în România? Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei, a transmis că ar fi o dovadă de aroganță să credem că sistemul energetic românesc este complet imun la incidente precum cel recent din Spania, care a demonstrat că pierderea a 15 gigawați poate duce la deconectarea unui sistem național de la rețeaua europeană.

El a respins teoria influenței temperaturilor atmosferice asupra evenimentului, considerând-o nerealistă, și a subliniat că la momentul respectiv rețeaua spaniolă a fost suprasolicitată de un vârf de producție solară de aproximativ 20 de gigawați. Bodea a avertizat că extinderea sistemelor energetice, inclusiv în România, fără luarea în considerare a măsurilor de siguranță, poate compromite funcționarea acestora.

„Ar fi o dovadă de aroganţă să spunem că sistemul nostru energetic e scutit, e ferit în totalitate de astfel de eveniment. Ceea ce s-a întâmplat în Spania ne arată că astfel de situaţii sunt posibile. Pierderea celor celor 15 gigawaţi a deconectat sistemul energetic spaniol de la sistemul european. Teoria cu această influenţă a temperaturilor atmosferice mi se pare de domeniul SF.

La acel moment era vârful de producţie solară şi au intrat la maxim în reţelele spaniole circa 20 de gigawaţi de energie fotovoltaică. Aici fac o legătură şi cu noi. O dezvoltare a sistemului energetic fără să se ţină cont de elementele de siguranţă pot să pună în risc funcţionarea acestuia”, a declarat acesta pentru Observator.

Corneliu Bodea, Ceo, Sursa foto Arhiva companiei
Corneliu Bodea / SURSA FOTO: Arhiva companiei

Este România vulnerabilă la un atac cibernetic?

Expertul a fost întrebat și dacă țara noastră este vulnerabilă la un atac cibernetic sau în cazul fluctuații solare. Corneliu Bodea a exclus posibilitatea ca incidentul din Spania să fi fost cauzat de fluctuații solare, argumentând că astfel de fenomene ar trebui să fie de amploare globală pentru a produce efecte majore.

El a menționat că ipoteza unui atac cibernetic rămâne deschisă la nivel internațional, având în vedere contextul actual de insecuritate globală, însă în cazul Spaniei această variantă a fost exclusă.

În prezent, se ia în considerare ca principală cauză supraproducția din centralele fotovoltaice – un risc care, potrivit lui Bodea, este prezent și în România.

„Exclud posibilitatea ca ceea ce s-a produs în Spania să se fie produs din cauza unor fluctuaţii solare atât timp cât astfel de fenomene nu sunt catastrofale la nivel planetar. Ipoteza atacului cibernetic este bineînţeles o ipoteză deschisă pentru toate ţările mai ales în aceste momente în care vedem ce se întâmplă cu securitatea globală.

În Spania însă această ipoteză a fost exclusă. Deocamdată, se merge pe ipoteza unei supraproducţii în centralele fotovoltaice, iar acest risc există şi în România”, a explicat acesta.

Impactul prosumatorilor asupra rețelei electrice din România

Președintele Centrului Român al Energiei a fost întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu prosumatorii și dacă ne apropiem de un punct critic în care am putea suprasolicita rețeaua electrică a României. Corneliu Bodea a răspuns că, în opinia sa, prosumatorii nu reprezintă o amenințare majoră pentru sistemul național. El a explicat că energia produsă de aceștia este injectată în rețele de joasă, cel mult medie tensiune, iar eventualele șocuri ar fi izolate de mecanismele de protecție și automatizare ale distribuitorilor, înainte de a ajunge în rețelele de transport.

Expertul s-a arătat sceptic că incidente precum cel din Spania sau altele similare ar putea fi provocate de prosumatori, subliniind că riscurile reale ar putea veni mai degrabă din partea centralelor fotovoltaice de mari dimensiuni. Totuși, a apreciat că România nu se confruntă în prezent cu un asemenea pericol.

„Eu cred că prosumatorii nu pot produce astfel de probleme reţelei naţionale întrucât ei debitează energia în linii de joasă tensiune, poate medie tensiune. Până ca astfel de şocuri să ajungă în reţelele de transport ele ar fi izolate de zona de protecţie şi automatizare a distribuitorilor de energie.

Mă îndoiesc că atât Spania, cât şi România, aşa ceva s-ar produce din cauza prosumatorilor. Centralele fotovoltaice mari ar putea să producă astfel de probleme. Nu cred că România se află sub acest risc, în acest moment”, a spus el.