Vestea momentului pentru angajați! Ce se întâmplă cu valoarea tichetelor de masă
O parte din angajații din România beneficiază lunar și de tichete de masă, însă acestea nu se regăsesc în cuantumul salariului de bază, indiferent dacă acestea sunt menționate în contractul de muncă, contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern.
Motivul pentru care nu toți angajații primesc aceste tichete de masă este pentru că angajatorii nu sunt obligați să le ofere. Totuși, angajații ar trebui să fie foarte atenți la sumele pe care le primesc lunar.
Dacă un angajator plătește salarii nete mai mici și completează cu tichetele de masă până la suma pe care ar trebui să o ofere în mod normal, atunci angajații trebuie să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă de care aparține angajatorul, deoarece practica acestuia nu este în conformitate cu legislația actuală.
Există o singură legătură între salariul de bază și tichetele de masă
Autoritățile amintesc că există o singură legătură între salariul de bază și tichetele de masă, iar aceasta este reprezentată de plata impozitului pe venit.
Concret, angajatorii care aleg să ofere astfel de bonificații plătesc un impozit de 10 procente pentru tichete, acesta fiind reținut și achitat din salariul net acordat angajatului.
Este important de reținut faptul că tichetele de masă se oferă pentru fiecare zi de muncă lucrată. Nu se acordă tichete de masă pentru zilele în care angajații s-au aflat în concediu medical sau în concediu de odihnă.
Dacă angajatorul ia decizia să ofere astfel de tichete, atunci și angajații part time sau cei cu un program de lucru inegal vor beneficia de ele.
În plus, mai este important de reținut că bonurile de masă nu pot face obiectul unei executări silite și nici nu pot fi incluse în cuantumul salariului minim brut.