Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a precizat că reforma pensiilor este un jalon de care depind banii din PNRR, iar dacă un politician ratează oportunitatea, înreaga sa carieră va fi în pericol.
„Este clar că nu putem păcăli Comisia Europeană. Mie așa mi s-a părut, că se încearcă o păcălire a celor din Comisia Europeană care, pe de-o parte, lucrează cu specialiști din România și doi, lucrează și cu foarte mulți specialiști români la Bruxelles și știu foarte bine ce se întâmplă în sistemul de pensii speciale și ce inechități sunt și cum pot fi corectate lucrurile.
De ce trenează? Eu nu am un răspuns. Pentru că acest proiect este în portofoliul Comisiei de Muncă de la Camera Deputaților și nu a fost pus pe ordinea de zi. Într-o zi, două, maximum o săptămână, acest proiect poate să devină lege. De ce? Mi-e greu să vă răspund. Asta înseamă că, undeva, nu există suficientă voință politică.”, a precizat Raluca Turcan.
Raluca Turcan, despre reforma pensiilor speciale
De asemenea, Raluca Turcan a mai amintit că în perioada în care era ministru al Muncii a realizat un proiect de reformă a pensiilor speciale, care a rămas în portofoliul ministerului.
„Din nefericire, a existat o fractură între comunicarea de la Ministerul Muncii pe care am avut-o cu Comisia Europeană și forma finală care a fost transmisă de la Ministerul Fondurilor Europene prin Guvern către Comisia Europeană. Și au existat niște fracturi care astăzi ne aduc în situații mai delicate și pe care ar fi trebuit să se concentreze noul guvern în momentul în care a ajuns să pună în practică PNRR-ul”, a spus Raluca Turcan.
Totodată, Raluca Turcan a ținut să menționeze că în România există șase categorii de pensii speciale, care au creat probleme în PNRR.
„Ca ministru al Muncii am considerat că în România există șase categorii de pensii speciale – magistrați, grefieri, corpul diplomatic, funcționari, parlamentari, Curtea de Conturi și personal aeronautic. Există sistemul de apărare și ordine publică care nu este beneficiar de pensii speciale, ci de pensii ocupaționale pentru că Ministerul Munii nu are acces la pensiile care se plătesc din bugetele ministerelor și instituțiilor de resort și de asemenea există beneficiarii sistemului public de pensii.
În PNRR a existat suprapunerea celor șase categorii de pensii speciale cu sistemul de apărare și ordine publică care crează în momentul de față niște probleme pentru că, pe de-o parte nu poți să-i duci pe cei din sistemul de apărare și ordine publică la contributivitate și, de asemenea, în condițiile în care se așteaptă un impact din partea Comisiei Europene pe aceste legi, răspunsurile țării nu pot să fie pe măsură pentru că acolo vorbim de un sistem pe care nu îl controlăm sau care nu poate fi făcut transparent din motive lesne înțelese. Aspectul acesta putea fi clarificat din prima zi de guvernare a noului ministru”, a declarat Raluca Turcan.
Raluca Turcan a fost întrebată dacă succesorul ei, Marius Budăi, nu are voința de a merge mai departe cu reforma pensiilor speciale.
„Domnul Budăi spune în permanență că domnia sa este doar integrator și că soluțiile pe pensii vin de la ministerele de resort. Ministerul Muncii este titularul de reformă. Ministerul Muncii este cel care în fiecare zi de la preluarea mandatului avea obligația să cheme reprezentanții acestor categorii profesionale la discuții, la negocieri și așa cum se poartă negocierile pe formarea Guvernului, așa să se întâmple și pe Legea pensiilor astfel încât să se ajungă la o formulă acceptată. Ca ministru ajunsesem la un acord”, a spus Raluca Turcan.
Propunerea lui Marcel Ciolacu, o măsură inutilă
De asemenea, Raluca Turcan a spus despre propunerea liderului PSD Marcel Ciolacu, care susține asumarea răspunderii pe reforma pensiilor speciale, că ar fi o măsură inutilă.
„În legătură cu afirmația domnului Ciolacu, eu vreau să spun că sunt o susținătoare a asumării răspunderii pe rezolvarea unor probleme pentru care nu există o voință politică clar definită. Dar de obicei la asumarea răspunderii se recurge când ai doar o majoritate parlamentară fragilă.
Noi, acum, avem o majoritate politică și parlamentară confortabilă. Dacă există voință politică pentru rezolvarea acestei probleme și nu interes de a specula politic o temă, atunci problema respectivă poate fi rezolvată în maxim o săptămână în Parlamentul României.
Pe de-o parte avem o sută și ceva de mii de beneficiari de pensii speciale și cinci milioane de beneficiari de pensii în sistemul public care așteaptă corectarea unei inechități crase. În sistemul de pensii speciale, primele 30 de pensii sunt între 50.000 și 60.000 de le. Dacă în sistemul de pensii speciale pensia medie este undeva la 5.000 – 6.000, la sistemul de pensii publice, pensia este la 1.700 de lei”, a mai spus Raluca Turcan, la Digi24.