Reforma pensiilor speciale poate fi gata în șase luni

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dat asigurări că Guvernul Ciolacu 2 are suficient timp, în cele șase luni disponibile, pentru a face reforma pensiilor speciale și a respecta condițiile impuse pentru banii din Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Potrivit spuselor sale, pensiile speciale sunt stabilite prin lege. El nu le consideră privilegii deoarece sunt bugetate în mai multe ministere, inclusiv la Ministerul Național al Apărării (MApN) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Oficialul român discută, acum, cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, diferite soluții. Printre variantele analizate de ei se numără creșterea vârstei de pensionare și schimbarea sistemului de impozitare în cadrul reformei fiscale. Tanczos Barna a dat asigurări că toate aceste măsuri fiscale pot fi implementate la timp.

„Cu siguranţă se pot rezolva reformele, în cele şase luni, sau reforma, deci avem timp pentru a îndreplini acea condiţie. Privilegiile (…) sunt drepturi legale conferite de lege, deci nu aş putea să spun că fiecare minister are privilegii bugetate, are pensii bugetate şi Ministerul Apărării şi Ministerul de interne. Aceste sume sunt prevăzute şi la celelalte ministere. Sper să reuşim să îndeplinim condiţia.

Discut cu ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş, variantele de lucru. Se poate discuta şi de o prelungire sau creştere a vârstei de pensionare, se poate discuta în cazul reformei fiscale şi de un alt sistem de impozitare. Lucrurile pot fi rezolvate în termen util”, a dat asigurări ministrul Finanțelor.

Există două variante de lucru privind reforma pensiilor speciale

Cu o zi în urmă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a precizat că există două variante în lucru pentru reforma pensiilor speciale, o condiție esențială din PNRR. Cea de-a treia cerere de plată din PNRR este parțial suspendată, principala cauză fiind neîndeplinirea jalonului privind pensiile speciale. Termenul pentru rezolvarea problemei este de șase luni de la primirea oficială a scrisorii Comisiei Europene (CE) pe această temă.

Potrivit lui, o primă variantă de lucru a Guvernului Ciolacu 2 ar fi impozitarea progresivă a pensiilor care depăşesc un anumit prag, care va fi stabilită pe baza unor simulări ale Ministerului de Finanţe, astfel încât să se asigure echitatea între beneficiarii din sistemul public de pensii.

„Luăm în calcul impunerea unui anumit procent de impozitare a pensiilor care depășesc un prag stabilit. Această măsură face parte din reforma fiscală, întrucât avem un jalon dedicat în PNRR. Pragul exact va fi determinat pe baza simulărilor realizate de Ministerul Finanțelor, pentru a asigura echitate între beneficiarii din sistemul public de pensii”, a explicat oficialul român.

Cea de-a doua variantă de lucru vizează modificarea procentului și a stagiului de cotizare la pensionare.

„A doua variantă este cea pe care experţii Băncii Mondiale au elaborat-o în ceea ce priveşte procentul care se primeşte sub formă de pensie din venit la data pensionării. Acum este 85% din acest venit brut realizat şi stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani. În acest context, discutăm de un procent şi un stagiu de cotizare ajustat, dar şi aici trebuie să definitivăm simulările împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene.”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a avertizat că, în cazul în care România nu adoptă o soluție echitabilă pentru pensiile speciale, riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR.