Informația momentului despre sistemul de pensii din România! Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul. Mai mulți români vor fi afectați. Se taie banii din pensie.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că așteaptă ca proiectele de lege adoptate de către Parlament privind eliminarea pensiilor speciale şi interzicerea cumulului pensiei cu salariu la stat să-i fie trimise către promulgare.
Klaus Iohannis, despre eliminarea pensiilor speciale: Este foarte bine
Totodată, Klaus Iohannis a declarat că este bine că a decis coaliţia să abordeze aceste două teme care sunt de ani de zile pe agenda publică din România.
„În esenţă părerea mea este una bună. Că m-aţi întrebat care este părerea mea. Sunt două teme care de ani de zile se află pe agenda publică în România şi este foarte bine că, la nivel de coaliţie, s-a luat decizia să se abordeze ambele chestiuni şi pensiile speciale şi cumulul pensie cu salariu la stat.
S-au făcut două legi, s-au votat în Parlament şi le aştept la promulgare. Mai mult nu cred că vă aşteptaţi să spun în acest moment, atâta timp cât Parlamentul a votat, evistă cele două proiecte. Aşteptăm să îşi continue parcursul şi le aştept pe masa mea”, a declarat Klaus Iohannis, joi, după ce a fost întrebat ce părere are despre proiectele adoptate de Parlament privind reforma pensiilor speciale şi interzicerea cumului cu salariul.
ÎCCJ a sesizat CCR în legătură cu noua lege
Amintim că Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anunţat că a decis să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu modificările Legii privind pensiile de serviciu, care a trecut miercuri de Parlament.
Cu o zi în urmă, Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul legii pensiilor speciale. S-au înregistrat 209 voturi PRO, 27 voturi CONTRA şi 17 abţineri. Camera Deputaților este for decizional.
Luni, 26 iunie 2023, Camera Deputaților votase ca acest proiect să se întoarcă la Senat, argumentând că mai multe amendamente aprobate „generau deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară. Senatul a aprobat miercuri aceste amendamente, iar în aceeași zi, proiectul a fost adoptat decizional de Camera Deputaților.
Actul normativ prevede calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
Proiectul vizează pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic. Scopul nu este însă eliminarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, potrivit preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD).