Statul va lua 16% din pensiile care depășesc acest prag
Uniunea Europeană pune presiune pe România să elimine pensiile speciale, iar Guvernul se vede acum într-o situație delicată. În contextul negocierilor cu Bruxelles-ul, care amenință cu blocarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), autoritățile române au primit un termen de șase luni pentru a rezolva această problemă. În acest răstimp, Executivul analizează mai multe măsuri, iar printre acestea se numără impozitarea progresivă și chiar majorarea vârstei de pensionare.
Categoriile care beneficiază de pensii speciale
Conform unor surse oficiale, pensiile speciale depășesc sume semnificative. De exemplu, magistrații beneficiază de pensii de aproximativ 25.158 de lei, piloții ajung la 13.000 de lei, iar foștii angajați ai Curții de Conturi au pensii de aproximativ 10.150 de lei. În cazul foștilor diplomați, suma ajunge la 7.000 de lei, iar personalul auxiliar al instanțelor beneficiază de 6.700 de lei, în timp ce foștii funcționari parlamentari încasează pensii de aproximativ 6.140 de lei.
Soluțiile Guvernului: impozitare progresivă și creșterea vârstei de pensionare

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a declarat că una dintre soluțiile aflate pe masă este impunerea unui impozit de 16% pe pensiile speciale care depășesc 30.000 de lei pe lună. În plus, se discută despre creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru magistrați, cu șase luni pe an, o măsură care ar putea fi aplicată într-un termen rezonabil, pentru a evita posibilele blocaje financiare.
„Eu cred că și impozitarea progresivă în ceea ce privește veniturile peste o sumă poate să fie o soluție. Nu cred într-o nouă lege țintă doar pentru o categorie… Nu cred că vreodată o să fie declarată constituțională.
Și este și normal. Aici nu vorbim neapărat numai de magistrați. Când faci o lege cu dedicație pentru o singură categorie niciodată nu o să fie declarată constituțională.
Atunci trebuie să avem o cu totul altă abordare, una corectă, exact cum dorește și Comisia Europeană, de echitate socială: dacă ai pensie peste 30.000 de lei, dau un exemplu, normal că te încadrezi într-un alt plafon de impozitare. Nu cred că e o nenorocire de la 10% la 16%”, a explicat premierul.
Aceste măsuri sunt destinate să fie implementate cât mai curând posibil, într-un efort de a respecta angajamentele față de Uniunea Europeană și de a asigura continuarea fluxului de fonduri europene esențiale pentru România. În cazul în care nu se vor adopta soluții clare și rapide, riscul pierderii unei părți din aceste fonduri devine tot mai real.