Fostul comisar european Corina Crețu, europarlamentar al Pro România, a declarat luni, 3 aprilie, că atunci când s-a negociat PNRR trebuia să se clarifice un anumit aspect. Care este acesta?
Corina Crețu a spus că atunci când s-a negociat PNRR, trebuia clarificat faptul că pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, dar România a fost cea care a propus această contributivitate. Cât despre banii din PNNR, aceasta a spus că nu s-a cheltuit nici 10% din ce am primit până în prezent.
”Cred că atunci când s-a negociat PNRR, trebuia făcută o clarificare foarte clară, pe care văd că domnul prim-ministru o face, şi anume aceea că pensiile militare sunt pensii ocupaţionale.
Din păcate ele intră la categoria pensile speciale, dar e un document înainta de România care spune că militarii, jandarmii, oamenii din servicii, parlamentarii… România a fost cea care a propus această contributivitate pentru toate”, a declarat ea în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News.
PNRR se poate negocia până pe data de 30 aprilie
Fostul comisar european a mai spus că ”este un lucru bun în această lege că pensia nu mai poate depăşi salariului, ceea ce este aberant şi nu se pot cumula două pensii speciale”.
Corina Crețu a spus că PNRR se poate negocia până la finalul lunii aprilie, iar propunerea a venit pe fondul creșterii masive a prețurilor la contracte.
”Până la 30 aprilie se poate renegocia PNRR, dar în principal ideea Comisiei de a renegocia PNRR a fost legată de explozia de preţuri la contracte, de pildă pe calea ferată, dar poate acolo se mai poate sensibiliza ceva. Nu ştiu în ce măsură”, a precizat aceasta.
România riscă să piardă 700 de milioane de euro, dacă jalonul din PNRR legat de pensiile speciale nu este îndeplinit
Corina Crețu a adăugat că nu știe nici acum din cine este formată echipa de negociatori a României cu Comisia Europeană pentru PNRR. Aceasta a declarat că ”dacă nu se îndeplineşte acest jalon din PNRR legat de pensiile speciale, se vor pierde 700 de milioane de euro”.
”România are în momentul de faţă în vistierie, din PNRR, 13 % cofinanţarea, aproape 3 miliarde, cu încă vreo 3 miliarde prima tranşă. Noi tot vorbim de a doua tranşă. (..) Nici 10% nu s-au cheltuit din ce am primit”, a adăugat fostul comisar european, subliniind faptul că aceasta este o șansă istorică.