Un ministru important din Guvernul României, care este implicat direct în negocierile cu Comisia Europeană pe tema reformei pensiilor, a oferit detalii despre cum va trebui să schimbe autorităţile modul în care se calculează aceste venituri. Totul este deja bătut în cuie prin PNRR, iar România nu prea are mult spaţiu de manevră, a confirmat demnitarul.
Statul român trebuie să reformeze pensiile speciale, iar Comisia Europeană va veni foarte curând la noi în ţară pentru a verifica implementarea tuturor acestor măsuri.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România? Detalii de ultimă oră privind discuţiile cu Comisia Europeană
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat faptul că baza discuţiilor cu oficialii de la Bruxelles trebuie să fie „decizia de reducere a cuantumului pensiilor speciale versus riscul de depopulare din sisteme şi argumentele cu ce se întâmplă în UE”.
Şeful MIPE a mai indicat faptul că faptul că tăierea pensiilor speciale va trebui să vină asumată cu riscul de depopulare a serviciilor publice şi de apărare naţională.
„Noi avem termenul acesta pe care trebuie să îl respectăm şi care, dacă depuneam cererea de plată în trumestrul întâi, trebua să punem pe masă această lege a pensiilor speciale în conformitate cu cerinţele din PNRR.
Dar noi avem nişte criterii foarte dure pe care le avem în PNRR, primul criteriu legat de sustenabilitate, trebuie să facem dovada că aceste cheltuieli anuale cu pensiile le putem suporta pe o periodă lungă de timp. (…)
Decizia aceasta de tăiere a pensiilor speciale, pe fond acest lucru îl spune Comisia, ar însemna că aliniem regulile de contributivitate din sistemul de pensii generale la cele speciale.
(E vorba de) o decizie e care Guvernul o poate lua pentru alinierea acestor reguli din sistemul general la sistemul de pensii speciale, însă trebuie asumată şi partea de consecinţe, care este o depopulare a serviciilor publice, apărare naţională”, a explicat Marcel Boloş, invitat la postul Prima News.
Se renunţă la reforma pensiilor? Marcel Boloş: Drumul reformelor este unul foarte limpede
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a dat asigurări că nu se poate renunţa la această reformă a pensiilor speciale, oricât de greu ar fi procesul.
„Drumul reformelor care este scris în PNRR şi angajat prin decizie este unul foarte limpede şi un drum care continuă chiar dacă este foarte greu. (…)
Am spus că sunt ţări care au analizat foarte bine ce câştigă şi ce pierd dintr-o reformă, cazul Bulgariei care a renunţat la decarbonizare şi Lituania care a renunţat la reforma fiscală.
Sunt ţări care au început să facă o analiză post beneficiu, ce câştigi şi ce pierzi”, a mai afirmat Marcel Boloş.
„Contează foarte mult ce punem pe masă în privinţa simulărilor, pe criteriul de sustenabilitate şi cum reuşim să convingem Comisia”
Ministrul a subliniat că este foarte important, în cadrul discuţiilor cu Comisia Europeană, să se pună problema criteriului de sustenabilitate, pentru că trebuie evitat neapărat riscul de depopulare a serviciilor publice de importanţă strategică pentru România.
„Dacă e să luăm în calcul că există un risc de depopulare pentru servicile publice de importanţă strategică pentru România, soluţia cred că este una de mijloc.
Decizia de reducere a cuantumului pensiilor speciale versus riscul de depopulare şi argumentele ce se întâmplă în UE trebuie să fie baza discuţiilor cu Comisia. Noi avem discuţii.
Aici contează foarte mult, dincolo de ce ne fixăm şi ce se discută în spaţiul pubic, ce punem pe masă în privinţa simulărilor, pe criteriul de sustenabilitate şi cum reuşim să convingem Comisia că proiectul de lege pe care îl va adopta Parlamentul va răspunde cerinţelor de sustenabiliitate şi contributivitate”, a mai declarat Marcel Boloş.