Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că marea majoritate a sporurilor acordate în prezent bugetarilor vor fi desfiinţate, începând cu anul viitor.
De asemenea, acesta a explicat că sporurile ar putea fi înlocuite de premii pentru cei care fac performanţă şi sunt eficienţi.
Toate sporurile vor fi discutate
„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă.
În acest an sporurile rămân în venitul de bază. (…) Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă, pentru cei care au eficienţă şi atunci se poate diferenţia între oameni care îşi fac treaba aşa cum trebuie.
Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză şi nu se poate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Kelemen Hunor la Realitatea Plus.
Acesta a adăugat că a fost o discuţie lungă în coaliţie privind sporurile bugetarilor şi că este convins că de anul viitor aceste sporuri nu vor mai exista.
Sporurile nu vor fi eliminate în 2021
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți seară că sporurile bugetarilor nu vor fi tăiate în acest an și că salariile vor rămâne la nivelul anului trecut. El a mai precizat că trebuie o dezbatere pe această temă, pentru că au apărut prea multe sporuri, care trebuie eliminate, iar cele care rămân să fie incluse în salariul de bază.
Vicepremierul a arătat că angajații din sectorul privat nu beneficiază de asemenea venituri suplimentare.
„Nu te pune nimeni să lucrezi la stat dacă sunt atât de multe pericole. Poți merge unde sunt condiții de lucru mai blânde”, a comentat Kelemen Hunor la B1TV pe marginea sporurilor de praf, sau de antenă, sau de lucru la calculator, pe care le încasează unii bugetari. Cei care lucrează în zona privată nu știu dacă au acest spor. (…) Nu trebuie să ai doctorat și să ai spor de doctorat, mai ales cum sunt doctoratele la noi. Omul trebuie să aibă un venit care să asigure un trai decent, dar să nu mai fie sporuri peste sporuri”, a explicat Kelemen Hunor.