Este vestea momentului despre pensii la nivel național, după ce s-a descoperit că statul pregătește o lovitură majoră pentru 8 milioane de români, având în vedere intrarea în vigoare a unei noi taxe. Astfel, oamenii vor primi mai puțini bani atunci când vor ajunge la pensie.
Apare o nouă taxă în România privind pensiile private de care va beneficia în primul rând statul român. Totuși, milioane de români care depun bani în conturile de pensii private vor suferi drastic.
Veste șoc despre pensii! 8 milioane de români vor primi mai puțini bani
Cetățenii români ajunși la vârsta pensionării au parte de o nouă surpriză după o nouă taxă apărută. Astfel, cei care solicită să primească bani din contribuția la Pilonul 2 de pensii au descoperit că statul oprește impozit de 10% plus o cotă de 10%, contribuții la asigurările sociale de sănătate, fiind practic vorba de o dublă taxare.
Astfel, Guvernul pregăteşte aplicarea uneoi noi măsuri scandaloase din ianuarie 2023, un impozit de 10% la Pilonul II şi Pilonul III de pensii, cu toate că practica internațională este de a evita o astfel de dublă impozitare, iar în multe țări fondurile de pensii sunt scutite de impozitul pentru dividende din plasamente.
Totuși, în România se va introduce o taxare de 10%, asta dacă nu întreaga măsură a fost cumva o scăpare. În acest caz, ea poate fi corectată în procedura parlamentară până la finalul anului.
Impozitul de 10% intră în vigoare din 2023
Conform ultimelor informații, 87 de miliarde de lei valorau, în iunie, pensiile private din pilonul 2 ale tuturor românilor, bani investiţi în acţiuni şi titluri de stat. Este cunoscut faptul că fiecare angajat român contribuie lunar la pensii cu 25% din venitul său. De altfel, din cele 25 de procente, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri, fiind vorba de peste 7,7 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii.
„În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi. Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat”, a explicat Adrian Benţa, analist fiscal, potrivit România TV.
De asemenea, analistul CFA Adrian Codîrlaşu spun că este vorba de o dublă impozitare.
„Va fi, de fapt, o dublă impozitare. Prin acea modificare, când compania va plăti dividend către fondul de pensii, va fi impozitat. Iar apoi, când contributorul la fondul de pensii îşi va primi banii, va mai fi încă o dată aplicat impozitul”, a explicat specialistul.
Marcel Ciolacu spune că Pilonul II nu trebuie desființat
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, spunea recent că Pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie dezvoltat în ceea ce priveşte asigurările private. Acesta a atras atenția că este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. Mai mult, Ministrul Muncii transmite că în bugetul pensiilor de stat e o gaură de 12 miliarde de lei în acest an.
„Se pare că mai este (acest sistem – n.r.) în Venezuela, nu suntem chiar unicat. (…) Eu cred că Pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi în ceea ce priveşte asigurările private, să dezvoltăm tot lanţul, este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. Trebuie dezvoltată toată legislaţia şi să îi dăm cu totul şi cu totul altă anvergură”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
Întrebat dacă se discută despre o reducere a contribuţiei la pensiile private obligatorii, liderul social-democrat a negat acest fapt. „Nu a fost nicio astfel de discuţie vreodată, nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat şi nu am auzit nici la altcineva”, a explicat Marcel Ciolacu.