„Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”, se arată într-un comunicat al Tribunalului.

Alina Gorghiu, mesaj către magistrații care protestează

Alina Gorghiu a transmis că cea mai bună soluție pentru rezolvarea oricărei probleme din sistemul judiciar este dialogul, nu protestul. Aceasta a precizat, de asemenea, că proiectul privind pensiile speciale reprezintă un jalon din cadrul PNRR, iar atingerea sa este responsabilitatea Ministerului Muncii.

„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul.

Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie.

Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.”, este mesajul ministrului Justiției.

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu magistrații care protestează

Premierul Marcel Ciolacu urmează să se întâlnească la Consiliul Superior al Magistraturii pentru cu judecătorii care protestează, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu.

Judecătorii de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel București și Curtea de Apel Alba Iulia au ales să-și suspende activitatea și vor judeca numai cazurile urgente.

În cadrul protestului care va începe miercuri, 21 iunie, în materie civilă vor fi judecate următoarele cauze: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie, iar în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.