Marius Budăi a anunțat că recalcularea pensiilor se va face după o lege mai veche, nu după cea negociată prin PNRR, care prevede reforma sistemului de pensii. Ministrul susține că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pentru acest act normativ.
Acesta se referă la legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea.
„Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze şi să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege şi, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate. Vorbesc aici, în principal, de inechităţi. Însă asta este situaţia acum. Trebuie să mergem pe acest drum. Am scris şi noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că şi specialiştii au spus că legea este una bună. Avem câteva lucruri de îndreptat”, a declarat ministrul Muncii.
Marius Budăi: Nici pensiile, nici salariile nu vor scădea
Marius Budăi a asigurat că nici pensiile, nici salariile nu vor scădea și că se vor rezolva toate inechitățile din sistem. Reforma pensiilor ar trebui să fie gata la sfârșitul lunii martie, așa cum s-a negociat cu Banca Mondială și cu reprezentanții Comisiei Europene.
„Am auzit tot felul de lucruri – că vor scădea pensii şi salarii… Exclus asta! Nicio pensie nu va scădea! Din contră, încercăm să rezolvăm în primă fază inechităţile din sistem şi, în colaborare cu Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor, cu Comisia Europeană şi, la urmă, cu coaliţia care va avea decizia, să găsim modalităţi de majorare treptată a veniturilor din România”, a spus ministrul Muncii pentru Realitatea Plus.
S-au digitalizat 3,5 milioane de dosare de pensii
Ministrul Muncii a dat vești, de asemenea, și despre informatizarea și digitalizarea dosarelor de pensii. Până în prezent, la casele de pensii s-au digitalizat 3,5 milioane de dosare din totalul de 5 milioane. Aproximativ 1.000 de persoane au fost angajate pentru acest proces.
Marius Budăi a spus despre informatizarea într-un sistem unic la nivelul Casei Naționale de Pensii că „va fi mult mai simplu după ce aceste dosare vor fi preluate în totalitate. Problema este a impactului bugetar. Nu doar că mă pun în pielea pensionarilor, dar am spus tot timpul – eu am fost crescut de bunici şi înţeleg şi cunosc viaţa lor foarte bine.”
Întrebat dacă există riscul ca sistemul de pensii să devină nesustenabil în anii următori, odată cu pensionarea așa-zișilor “decreței”, ministrul a asigurat că nu va fi cazul, reamintind că în România au mai fost perioade în care numărul pensionarilor a fost mai mare decât cel al salariaților.
„A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. Însă nu e asta o explicaţie, noi trebuie să luăm măsuri, trebuie să fim pro-activi, cum am fost pe perioada anului 2022”, a explicat el.
Marius Budăi a mai spus că la nivelul Guvernului se fac simulări privind situația demografică, iar la nivelul Ministerului Familiei există măsuri pentru creșterea natalității, precum și alte metode pentru ocuparea forței de muncă.
„În 2030 nu vor fi probleme. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult”, a adăugat acesta.