Se întâmplă în România! Mii de pensionari sunt direct vizați. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a oferit noi detalii despre reforma pensiilor speciale.
Marcel Ciolacu vrea ca reforma pensiilor speciale să fie dusă până la capăt
Miercuri, 31 mai 2023, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost întrebat dacă noile propuneri pentru legea pensiilor speciale ar trebui să nu se aplice pentru pensiile care sunt în plată, aşa cum au propus anumite persoane.
„În această poziţie înseamnă că nu mai vorbim de o reformă, iar eu îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt”, a fost răspunsul dat de liderul social-democraților.
Potrivit spuselor sale, este posibil ca amendamentele depuse la pensiile speciale să fie modificate în Parlamentul României.
Legea pensiilor speciale a ajuns la forma finală
Vă amintim că legea pensiilor speciale a ajuns la forma finală. Liderii coaliției de guvernare au negociat cu Banca Mondială și Comisia Europeană principiile care stau la baza calculării pensiilor speciale. Noua lege prevede că aceste venituri nu se vor mai putea cumula, cum se întâmplă deseori în cazul magistraților, și că valoarea lor nu va fi mai mare decât a salariului primit în anii de muncă. În plus, pentru a beneficia de pensia specială, cel care o solicită trebuie să fi activat în aceeași profesie măcar 25 de ani.
Față de forma adoptată de Senatul României în martie 2023, legea actuală prevede și un impozit de 30% care se va aplica pe partea din pensie stabilită prin legi speciale, însă numai când valoarea totală este mai mare decât salariul mediu brut, adică de 6.800 de lei.
Veniturile magistraților vor fi plafonate
„Se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017.
De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, a declarat, marți, premierul României.
De altfel, pensiile militarilor se vor calcula ca medie a soldelor sau a salariilor brute din ultimele luni consecutive. În forma adoptată de Senatul României, legea prevedea ca pensiile militarilor reprezintă media a 12 luni consecutive alese după voia beneficiarului din ultimii cinci ani de activitate.