Se taie pensiile! Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, luni, ce se va întâmpla cu pensiile românilor. Iată ce îi va aștepta în viitor pe bunicii și străbunicii noștri.
Nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 29 mai 2023, că nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate și că a fost propus Parlamentului de la București modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor.
„Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate. Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor.
Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni. Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari”, a scris, luni, Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.
Va fi inițiat un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați
Acesta a precizat, totodată, că pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. În plus, sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.
Printr-o altă propunere legislativă se va elimina mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. De altfel, la nivelul Guvernului României, se va iniția un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017.
„De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri. Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles.
Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, a adăugat Nicolae Ciucă.