Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a precizat că 99% dintre români consideră că pensiile speciale trebuie ajustate. Astfel, motivează europarlamentarul, amânarea unor decizii „vitale pentru societatea noastră” nu mai pot fi amânate.
99% dintre români consideră că pensiile speciale trebuie ajustate
Referindu-se la o renegociere a PNRR, eurodeputatul PMP Eugen Tomac a declarat următoarele: „Îmi este foarte greu să cred că cineva mai este dispus la ora actuală să țină cont de nazurile de la București. S-a prezentat un program PNRR pliat pe realitățile românești, foarte bine fundamentat. Nu văd de ce trebuie să încercăm noi să inventăm lucruri în plus, tocmai pentru că avem rețineri politice în a implementa reforme necesare în această țară.
99% dintre români consideră că pensiile speciale trebuiesc ajustate. De ce mai este nevoie de atât de multă dezbatere și de încercarea de a amâna decizii care sunt vitale pentru societatea noastră?
Nu văd, nu văd niciun fel de logică și rațiune în a încerca să inventăm teme noi doar de dragul de pune presiune sau de a încercat să prezentăm lucrurile în mod incorect precum că Comisia este vinovată în cazul în care nu vom fi capabili să atragem bani. Deciziile toate sunt la București”, a explicat eurodeputatul.
Asistăm la o deformare a societății
În același timp, jurnalistul Cristian Grosu s-a pronunțat cu privire la modul în care vor fi implementate fondurile din cea de a doua tranșă din PNRR.
„Noi am avut această experiență și cu prima tranșă și acolo a avut loc o amânare, o prelungire a discuțiilor, un schimb de documente și așa mai departe. Este foarte greu să apreciem acum dacă vom accesa sau nu acești bani, tocmai pentru că nu știm ce se discută de fapt și nu știm care sunt, de fapt, obiectele Comisiei Europene.
Dacă ne uităm pe jaloane, pe ținte și pe partea de reformă de care depinde accesarea banilor, vedem că avem o problemă, nu e doar una, o simplă problemă tehnică, adică ne mai cere Comisia nu știu ce copie, după nu știu ce proiect sau după ce capăt de factură”, a relatat jurnalistul.
În contextul majorii pensiilor speciale, Cristian Grosu a afirmat că „ intrăm deja într-o zonă foarte complicată”.
„Aici, practic, are loc o negociere, atenție, între normalizarea unor situații din România, deci nici măcar nu se cer bani, nici măcar nu se cer cine știe ce proiecte foarte sofisticate, este vorba de normalizarea locurilor din România în privința poveștii cu pensiile speciale, sau alinierea la povestea cu avertizorii de integritate.
Despre normalizare vorbim, pentru că este anormal, este o deformare, asistăm la o deformare a societății, prin legislația care s-a făcut până acum cu pensiile sau prin faptul că legea avertizorilor de integritate este făcută la fel de ambiguu cum sunt făcute legile în ultimii 30. Ambiguu înseamnă că, nefiind clar, omul, cetățeanul este vulnerabil în fața posibilității de a fi interpretată o lege”, a punctat Cristian Grosu.