Coaliția de guvernare ar intenționa să prezinte reforma pensiilor speciale împreună cu alte două reforme importante din această cerere de plată. Este vorba despre reforma sistemului general de pensii, respectiv cea a sistemului de salarizare.
S-a amânat din nou desființarea pensiilor speciale
Reforma sistemului de salarizare este, totodată, cea mai grea de realizat, iar coaliția de guvernare nici nu a început să lucreze la aceasta, în contextul în care mai au de lucru la cele două reforme ale pensiilor, informează Realitatea PLUS.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că avem o formă finală a reformei sistemului general de pensii, care deja se află în analiză în Coaliție.
Reforma pensiilor speciale însă trebuia finalizată luna trecută. S-a cerut o amânare pentru luna iunie, deși riscăm să pierdem 1,5 miliarde de euro.
Guvernanții sunt de părere că dacă prezintă toate cele trei reforme împreună, atunci comisarii europeni vor vedea o diferență mai mare și vor accepta proiectul în forma actuală, mai relatează sursa citată.
Reforma pensiilor speciale va fi prezentată abia în luna iunie
Reforma pensiilor speciale va fi prezentată abia în luna iunie, împreună cu reforma salarizării și a sistemului de pensii publice.
Așadar, reforma pensiilor de serviciu va fi prezentată de cei trei lideri ai coaliției abia în luna iunie, în același timp cu reforma salarizării și a sistemului de pensii publice, notează realitatea.net
Informația a apărut în contextul în care inechitățile ar fi trebuit rezolvate de anul trecut.
De asemenea, sursa menționată notează că oficialii Comisiei Europene spun că reforma pensiilor speciale este „doar praf în ochi” și le cer guvernanților ca toate pensiile să se bazeze strict pe contributivitate, fără nicio excepție.
În altă ordine de idei, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au cerut, într-o scrisoare deschisă, ca reforma legii pensiilor de serviciu să păstreze unele dintre prevederile actuale pentru magistrați pentru ca pensia de serviciu să rămână la 80% din indemnizația de încadrare brută lunară și sporuri.
„În contextul demersului legislativ referitor la modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, aflat în prezent pe rolul Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază necesitatea unui dialog interinstituțional real, astfel încât o intervenție normativă în acest domeniu să fie realizată cu respectarea standardelor constituționale vizând principiul fundamental al independenței justiției și a cerințelor firești de predictibilitate a legii, evitând astfel destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său și afectarea gravă a dreptului cetățeanului de acces la justiție”, se arată în scrisoarea deschisă a CSM.