Senatul a votat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate în cadrul coaliţiei. Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR astfel că de adoptarea legii depinde tranşa numărul trei de plată a fondurilor europene. Proiectul a stat mai multe luni în Senat, iar Comisia Europeană şi Banca Mondială au transmis mai multe observaţii la lege.

Stabilite pe principiul echității

Pensiile de serviciu „s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii”.

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat, marţi, un raport de admitere cu amendamente admise şi respinse la proiectul de lege privind pensiile speciale. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% pentru partea de necontributivitate şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Senatorii și-au aruncat cuvinte grele

În timpul ședinței, senatorii și-au aruncat cuvinte grele unii altora. De exemplu, Radu Oprea a spus că poporul român trăiește, astăzi, în „emocrație”, existând „specialiști” care storc lacrimile cetățenilor români, „profitând de revolta din societate privind inegalitățile” din sistemul de pensii.

„Îmi aduc aminte un articol scris de domul (Vasile) Dîncu, care spunea că azi trăim în emocrație, nu în democrație, ”e” venind de la ”emoție”. Sunt unii specializați în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetățeanului român, profitând de revolta din societate privind inegalitățile. Inegalitățile din sistemul de pensii este una dintre aceste cauze care, într-adevăr, stârnesc această revoltă în societate.

Dar, din păcate, într-o perioadă a emoțiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoții, aceste prevederi în PNRR fără nicio dezbatere publică”, a spus, miercuri, Radu Oprea în plenul Senatului României.