Legea pensiilor speciale, concepută intenționat pentru a fi respinsă de CCR?

Întrebat dacă se pot tăia pensiile speciale, Victor Ponta a spus că legea a fost concepută intenționat pentru a fi respinsă de Curtea Constituțională. El a criticat și modul în care au fost tratate pensiile și drepturile militarilor și polițiștilor, numind acțiunile guvernului o „oroare” și susținând că această situație a contribuit la eșecul lui Marcel Ciolacu în alegeri.

Candidatul independent la alegerile prezidențiale a afirmat că li s-a promis militarilor revenirea la Legea 223/2015, adoptată în timpul mandatului său, dar ulterior guvernul ar fi solicitat contestarea ei la CCR. A declarat că, în calitate de președinte, nu va accepta nicio rectificare bugetară în 2025 care să nu includă integral fondurile necesare pentru drepturile legale ale militarilor și polițiștilor.

„Da, cele parlamentare, cu siguranţă. Au făcut legea ca să pice la CCR. Au făcut-o intenţionat aşa. Mult mai grav, dar vorbeşte prea puţin, au făcut porcăria aia cu pensiile şi drepturile pentru militari şi poliţişti. A fost o oroare şi asta l-a costat pe Marcel Ciolacu, de-asta n-a intrat în turul doi, pentru că i-au păcălit pe militari şi pe poliţişti. I-au chemat, au zis : ”Gata, ne-am înţeles, vă dăm înapoi Legea 223 din 2015”. Cea pe care eu am adoptat-o în acel timp.

După care au sunat-o pe doamna Renate Weber: ”Contestă la Curtea Constituţională şi să n-o mai aplicăm”. Ceva groaznic. Ca preşedinte, nu voi accepta niciun fel de rectificare bugetară în anul 2025 care nu cuprinde toţi banii pentru militari şi poliţişti. Toate drepturile lor, pe care le-au obţinut prin legea din 2015, le-au fost treptat ciuntite. Şi în final ciuntite de tot”, a declarat el în emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV.

Lipsa de fonduri nu este o explicație validă

Victor Ponta a afirmat că nu există justificarea lipsei de fonduri sau a restricțiilor bugetare în ceea ce privește drepturile militarilor și polițiștilor, deoarece Comisia Europeană a decis că aceste cheltuieli nu vor fi incluse în calculul deficitului.

El a subliniat că Ministerul de Finanțe nu are motive să refuze plata acestor drepturi și a avertizat că, dacă rectificarea bugetară din iulie nu va include sumele necesare, o va respinge la promulgare. Totuși, s-a declarat încrezător că viitorul guvern își va respecta promisiunile față de militari.

”În cazul lor, nu există explicaţia că n-avem bani. Sau că nu putem, nu ne încadrăm în deficit. De ce? Pentru că anul acesta a ieşit doamna Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene – n.r.) şi a zis : ”Cheltuielile militare nu vi le trecem în deficit”. Deci cheltuielile cu drepturile poliţiştilor şi militarilor nu se trec în deficit. Nu poate Ministerul de Finanţe să zică ”nu putem”. În luna iulie trebuie să facă rectificarea şi trebuie să vină la mine, la promulgare. Dacă nu cuprinde toţi banii pentru militari şi poliţişti, le-o dau înapoi. Dar nu va fi cazul, pentru că noul guvern îşi va ţine cuvântul faţă de militari”, a spus fostul premier.

La începutul lunii noiembrie, în mijlocul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, majoritatea PSD-PNL din Parlament a adoptat un proiect de lege care prevedea indexarea pensiilor militare aflate deja în plată, în funcție de solda, salariul de grad sau de funcție.

Această decizie a fost luată în contextul în care liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, se aflau în competiție pentru funcția de președinte și încercau să atragă susținerea rezerviștilor militari. Indexarea pensiilor ar fi dus la o creștere anuală a cheltuielilor statului pentru bugetul de pensii, estimată la aproape 7 miliarde de lei.