Vești proaste pentru angajații care lucrează în construcții și agricultură. În prezent, salariul minim în construcții este de 4.000 de lei salariul brut, iar net angajații primesc 3.150 de lei.
Salariul minim din construcții și agricultură ar putea să scadă
Angajații din aceste domenii au contribuție la Sănătate, dar Guvernul vrea să schimbe acest lucru. Astfel, de la 1 septembrie, angajații ar putea să plătească contribuția la Sănătate, care este în valoare de 10%.
Astfel, de la 1 septembrie, salariul minim în construcții va scădea cu 400 de lei.
De asemenea, de această măsură vor fi vizați și angajații care din agricultură, acolo unde salariul minim brut este de 3.000 de lei, iar în mână angajații primesc 2.360 de lei.
Astfel, de la 1 septembrie, salariul minim din agricultură va scădea cu 300 de lei.
Guvernul vrea să crească încasările la bugetul de stat, dar trebuie și să îndeplinească condițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care România ar trebui să renunțe, treptat, la facilitățile fiscale pe care le acordă.
Ministru al Economiei spune că salariul minimva ajunge la 500 de euro
La polul opus, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a declarat recent că mediul de afaceri va avea resurse pentru majorarea salariului minim la 500 de euro net. Acesta este convins că acest lucru se va întâmpla până la începutul anului 2025 și a dat mai multe argumente în această privință.
„Unul ține de rezultatele practice pe care le-am înregistrat în economie atunci când am vorbit de creșterea salariului minim pe economie și am auzit același lucru ca întotdeauna, că IMM-urile și marile corporații nu vor putea să susțină creșterea salariului minim. S-a întâmplat și creșterea economică a fost efectivă, certificată, numărul de locuri de muncă activă în zona privată a crescut, ceea ce înseamnă că nu a avut o influență negativ, din contră, a fost una benefică.
Al doilea lucru: fiind în contact direct cu mediul de afaceri, că în Parlament sunt membru în Comisia economică, Comisia de buget-finanțe și în Comisia de energie, întâlnesc mereu reprezentanți ai mediului de afaceri și vă spun că una din primele probleme pe care mi-o ridică e cum facem să avem forță de muncă calificată. Una dintre principalele provocări e să avem oameni calificați în România, de a rămâne aici. Creșterea salariului e o componentă”, a spus ministrul.