Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a ținut să sublinieze că, indiferent de varianta aleasă, decizia finală va fi luată de coaliția de guvernare.

Amintim că declarația lui Boloș a venit pe fondul creșterii găurii din bugetul de stat.

Marcel Boloș spune că ar putea urma o revizuire a salariilor în sistemul bugetar

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate (…).

Procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit.

Avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”, a declarat Marcel Boloș la Antena 3.

Marcel Boloș a dezbătut informațiile transmise de Adrian Câciu

Anterior, ministrul Finanțelor a declarat că în primul trimestru ANAF a avut încasări mai mici cu 4,1 miliarde de lei față de programul asumat.

„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar.

Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar”, a mai spus Marcel Boloș.

Ministrul Investițiilor Europene a spus și că toate aceste aspecte trebuie foarte bine analizate.

„Aici alternativele și modalitățile prin care cele trei tipuri de reforme au un impact financiar semnificativ asupra bugetului de stat, pentru că problema pe fond este cea referitoare la sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consemnată de către Comisia Europeană în recomandările specifice de țară pentru a ajunge la o soluție privind sustenabilitate pe termen lung sunt și problemele care sunt în Franța cu sistemul de pensii, în Spania cu sistemul de pensii.

Toate acestea trebuiesc foarte bine analizate pentru că impactul financiar solicitat de către comisie pentru a face dovada criteriilor de sustenabilitate este de impact semnificativ”, a conchis Marcel Boloş.