Cazul cartelului firmelor de arhivare continuă

Cazul cartelului firmelor de arhivare! Se extinde ancheta Consiliului Concurenței la firmele de arhivare care eliberează adeverințele pentru pensionari. Autoritățile române vor să verifice modul în care au crescut artificial tarifele.

Până acum, au fost ridicate documente și au fost copiate toate datele electronice din calculatoare și telefoane mobile. Tarifele reglementate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) sunt uriașe.

Autoritățile române suspectează că firmele de arhivare au decis să presteze aceleași tarife pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. În lipsa unei arhive electronice, oamenii ajung să plătească sume uriașe firmelor de arhivare care păstrează ștatele de plată ale foștilor angajatori.

„Am primit facturi cu niște sume foarte mari, nu respectă tarifele pe care le-am stabilit, ele sunt mult mai mari. Am avut un caz de o factură care în urma controlului era sub jumătate.

S-a făcut sesizare și la Consiliul Concurenței și în acest moment, organele abilitate ale statului fac o investigație la aceste societăți care eliberează aceste adeverințe pentru pensionari”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.

Daniel Baciu
Daniel Baciu (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu)

Companiile vizate de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței demarează o anchetă cu privire la o posibilă înțelegere între companiile furnizoare de servicii arhivistice în ceea ce privește această problemă. Printre companiile vizate se numără:

  • PIAFER;
  • Arhivatorul CBMS SRL;
  • Danielle Digital SRL;
  • Viltehnica SRL;
  • Stefadina Comserv SRL;
  • Uberum SRL;
  • SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL;
  • Firma Danielle Digital SRL se află sub sechestru în dosarul 512/2022, la cererea lui Ioan Calin Sortan de la BEJ;
  • CBMS Software SRL este deținută de Food Os Tech SA și este condusă de Liviu Chertes;
  • Global Archive Management este în administrarea lui Harfaș Ștefan Ecxarcu, care ocupă funcția de vicepreședinte al PIAFER.

Conform datelor financiare ale firmei respective, anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de 15,33 milioane de lei. Profitul a fost de 18.231 lei. Mihai Nicolae, patronul și administratorul firmei „Stefadina Comserv”, este și membru al consiliului director al PIAFER. Conform datelor financiare ale firmei sale, în anul fiscal 2023, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 18,7 milioane de lei. Profitul net a fost de aproximativ 180.000 lei.

Dorel Marian Bîtcă, patronul și administratorul firmei „Uberum”, este membru al consiliului director al PIAFER. În anul fiscal 2023, firma sa a înregistrat o cifră de afaceri netă de aproximativ 2,5 milioane de lei. Profitul a fost de 37.363 de lei. În anul fiscal 2022, firma „Viltehnica” a înregistrat o cifră de afaceri de peste 4,4 milioane de lei și un profit de aproximativ 2,8 milioane de lei. Atât afacerile, cât și profitul au scăzut anul trecut.

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare este condusă de Liviu Gheorghiță Tacu, care este și patronul companiei. Liviu Gheorghiță Tacu este implicat în mai multe dosare instrumentate de procurorii din Brașov.