Vineri, la Tokyo, Japonia și Uniunea Europeană au anunțat semnarea unui pact istoric de securitate și apărare, un moment considerat semnificativ de către Josep Borrell, șeful diplomației europene. Acordul a fost detaliat de Borrell și de ministrul de externe japonez, Takeshi Iwaya, și se concentrează pe intensificarea colaborării între cele două entități în fața provocărilor globale.
Detalii despre pactul de securitate dintre UE și Japonia
Pactul recent semnat va permite întărirea exercițiilor militare comune, facilitând totodată un dialog la nivel înalt între liderii europeni și japonezi. De asemenea, acordul va încuraja o colaborare mai strânsă în domeniul industriei de apărare.
„Sunt extrem de încântat să fiu aici împreună cu ministrul Iwaya pentru a anunța încheierea acestui parteneriat de securitate și apărare între UE și Japonia”, a subliniat Borrell semnificația acestei inițiative.
Acesta a menționat că este „primul acord de o asemenea natură” pe care Uniunea Europeană îl semnează cu o țară din regiunea Asia-Pacific.
„Îngrijorate că „Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est mâine”, Japonia și Uniunea Europeană au convenit să lanseze un parteneriat de apărare și securitate care va pune bazele unei cooperări mai strânse în domenii critice, cum ar fi securitatea maritimă și legăturile în industria de apărare.
Noul parteneriat a fost anunțat vineri la Tokyo de ministrul de externe Takeshi Iwaya și șeful UE pentru politică externă Josep Borrell în timpul primului dialog strategic dintre miniștrii de externe Japonia-UE și este o mișcare despre care experții spun că subliniază sentimentul comun de urgență și percepția amenințării. pe fondul îngrijorărilor suprapuse cu privire la o aliniere strategică tot mai mare între China, Rusia și Coreea de Nord”, relatează Japan Times.
Provocări de securitate în regiune
În discursul său, Borrell a comentat despre provocările actuale ale securității globale, menționând că „trăim într-o lume foarte periculoasă”.
El a adăugat că acest pact va „aprofunda capacitatea noastră de a aborda împreună amenințările emergente”.
Deși Borrell nu a menționat explicit amenințările venite din partea Chinei, este binecunoscut că Japonia este îngrijorată de extinderea capacităților militare ale Beijingului în regiune. Această situație a contribuit la necesitatea consolidării parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Japonia.
Implicațiile pentru cooperarea militară
Conform textului noului parteneriat, care a fost analizat de agenția de presă AFP, se va pune accent pe „cooperarea navală concretă”, incluzând exerciții militare comune și escale în „țări terțe convenite de comun acord”.
De asemenea, se preconizează desfășurarea unor discuții referitoare la „dezvoltarea inițiativelor de apărare”, inclusiv schimbul de informații relevante pentru industria de apărare.
Această inițiativă subliniază angajamentul ambelor părți de a-și consolida securitatea în fața provocărilor emergente.
Proiecte militare în curs de desfășurare
Deși Japonia a depins de mult timp de Statele Unite pentru achizițiile sale de echipamente militare, acum își dezvoltă propriile capabilități.
Un exemplu în acest sens este colaborarea cu Italia și Regatul Unit pentru crearea unui nou avion de luptă, care este așteptat să devină operațional până în anul 2035.
Această direcție strategică indică o schimbare semnificativă în politica de apărare a Japoniei, care își propune să devină mai independentă în acest domeniu crucial.