Anunț major pentru milioane de români. Ludovci Orban a făcut un anunț cumplit. Pandemia de coronavirus ne-a pus la încercări grele. Ce se va întâmpla cu libera circulație în Uniunea Europeană și cum vor fi afectați cetățenii țării?
Premierul Ludovic Orban a vorbit despre impactul pandemiei de coronavirus asupra României, iar potrivit acestuia, toate cele întâmplate în ultimele luni ne-ar putea da un ”imbold spre dezvoltare”.
”Succesul proiectelor pe care România le va propune ne poate aduce un salt economic și de asemenea un imbold spre dezvoltare, spre modernizare, un salt în capacitățile de a ne asigura securitatea, un sistem de sănătate mai capabil, mecanisme transparente de bună guvernare, infrastructură de conectivitate majoră, măsuri de digitalizare acompaniate de măsuri de securitate cibernetică, resurse la bugetul public pentru a securiza investiții susținute în capabilități moderne de apărare”, a spus Ludovic Orban.
Potrivit premierului, pandemia de coronavirus a fost o întreagă provocare pentru Uniunea Europeană, dar și pentru restul lumii, însă lucrurile se vor ameliora în timp.
”Această criză a fost o provocare fără precedent pentru Uniunea Europeană, pentru lume în general, pentru noi toți. Natura și amplitudinea crizei au fost diferite față de orice altă criză din istoria Uniunii. Toate statele membre au fost afectate, chiar dacă în proporții diferite, funcție și de realitățile socio-economice. În plus, ea s-a suprapus și pe o criză la nivel global. Criza amenință bazele de funcționare ale proiectului european, ale parteneriatului transatlantic și chiar ale sistemului internațional”, a adăugat Orban.
Libera circulație este în pericol
Totodată, premierul a tras un semnal de alarmă cu privire la elementele fundamentale ale sistemului care sunt puse în pericol. Printre acestea, cea mai importantă este libera circulație. De asemenea, Orban a subliniat faptul că, în ultimele luni, pandemia a scos la iveală interdependența dintre statele membre și solidaritatea europeană.
”Elemente fundamentale ale acestui sistem sunt puse în pericol: libera circulație, drepturile și libertățile fundamentale, sistemele economice și financiare ale statelor membre, fundamentele organizațiilor multilaterale, dar și modul obișnuit de viață al cetățenilor, protecția vieții private, dreptul la sănătate, accesul la o informație corectă.
Nu ultimul rând s-a văzut interdependența sporită dintre statele membre și nevoia stringentă de acțiune concertată. Chiar dacă sunt voci care doresc să susțină altceva, pentru noi, lucrurile au fost foarte clare: criza provocată de pandemie a arătat, în mod direct, valoarea adăugată reală a unității și solidarității europene”, a încheiat Orban.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea