Miercuri seara, mai multe surse apropiate acestei chestiuni au precizat că greva din Educație ar putea lua final, după mai multe zile în care cadrele didactice au ieșit în stradă. Pe lângă cererile în materie de salarii, profesorii sunt nemulțumiți și de sistemul de învățământ de la noi din țară.
Surse au declarat miercuri seara că greva din educație ar urma să se încheie. Aceleași surse spun că un anunț oficial în acest sens ar putea fi făcut în curând. Momentan nu se cunosc motivele care ar pune capăt acestui protest al cadrelor didactice, protest care ține de ceva timp.
Amintim că, la data de 22 mai, a început greva generală, reprezentanții profesorilor solicitând majorarea salariilor, însă Executivul de la București nu a putut să le satisfacă cererile.
Rezultatul grevei încă nu s-a concretizat, dar FSLI a anunțat ieri că un număr fără precedent de cadre didactice, 87% în total, au ieșit în stradă. Situația continuă să evolueze, iar rezolvarea sa finală este încă incertă.
„Greva continuă: 86,93% dintre greviști continuă protestul!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că astăzi 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.
Menționăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educației au fost raportate la totalul salariaților din învățământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflați în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învățământ”, se arată într-unul dintre mesajele pe care sindicaliștii le-au publicat pe pagina oficială de Facebook.
Se anunță un miting în Capitală, în fața Palatului Cotroceni
În plus, un miting important, cu 20.000 de participanți, este programat să aibă loc vineri la București, la Cotroceni.
„Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, spunea Marius Ovidiu Nistor, în cursul zilei de miercuri, 7 iunie.
Sindicalistul a mai spus „Așteptăm reacția Guvernului. (…) Am spus foarte clar ce vrem (…). Vrem garanții vizavi de grila de salarizare și bineînțeles salariul debutantului, care ar trebui să fie echivalent cu salariul mediu pe economie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanții, colegii noștri vor hotărî în cunoștință de cauză”.