Se termină războiul!? Ambasada Ucrainei în România face anunțul serii

război Ucraina

Sursă: Dreamstime

Ambasada Ucrainei în România face anunțul serii. Totul are legătură cu negocierile de pace dintre Moscova şi Kiev. Când am putea avea parte de încetarea focului?

Ambasada Ucrainei din România îl contrazice pe Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, cu privire la stadiul negocierilor de pace. Astfel, partea ucraineană spune că Kievul nu cedează în negocierile de pace și menționează prevederile importante de nenegociat în aceste zile.

Ambasada Ucrainei în România face anunțul serii!

Ambasada Ucrainei în România a postat vineri, 25 martie, pe pagina oficială de Facebook precizările ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, cu privire la procesul de negocieri al Ucrainei cu Federaţia Rusă, după ce unele agenţii de ştiri au citat declaraţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, referitoare la acest subiect care transmiteau că îi cere lui Putin să renunțe la război.

”Ţara noastră este sincer recunoscătoare părţii turce şi, în special, preşedintelui Erdogan pentru asistenţa politică şi umanitară, precum şi pentru eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În acelaşi timp, este important să evaluăm situaţia în mod obiectiv”, afirmă ministrul ucrainean de Externe, potrivit mediafax.ro.

De asemenea, ministrul de Externe al Ucrainei spune că nu există un consens cu Rusia în acest moment.

”Nu există un consens cu Rusia în ceea ce priveşte cele patru puncte menţionate de preşedintele Turciei. În special, limba ucraineană este şi va fi singura limbă de stat în Ucraina”, a mai subliniat Kuleba.

”În general, clasificarea subiectelor cheie ale negocierilor în patru sau alte puncte este incorectă. Multe probleme diferite sunt discutate în acelaşi timp de subgrupurile delegaţiilor”, mai transmite acesta.

Mai mult, ucrainenii recunosc că procesul de negociere este foarte dificil, cu toate că au luat o poziție puternică în fața Rusiei și nu renunță la condițiile sale.

”Procesul de negociere este foarte dificil. Delegaţia ucraineană a luat o poziţie puternică şi nu renunţă la condiţiile sale. Insistăm, în primul rând, asupra încetării focului, a garanţiilor de securitate şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a mai adăugat oficialul ucrainean.

Totuși, dialogul cu Turcia va fi continuat, mai anunță Ucraina.

”Ucraina va continua dialogul cu Turcia şi alte părţi interesate pentru a restabili pacea pe teritoriul ucrainean. Sperăm că Turcia, ca prieten şi partener strategic al Ucrainei, îşi va continua sprijinul pe toate căile”, susţine ministrul de Externe.

Erdogan îi cere lui Putin să oprească războiul

Potrivit unui comunicat de presă transmis de președinția de la Ankara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut un apel de ultimă oră către președintele Rusiei.

Acesta a declarat că omologul său rus Vladimir Putin ar trebui încurajat să ”găsească o ieşire onorabilă” pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, scrie DPA. 

‘Trebuie să-i spunem (lui Putin) acum: ar trebui să fii arhitectul paşilor spre pace. Ar trebui să căutăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieşire onorabilă”, le-a spus Erdogan jurnaliştilor. Menționăm faptul că declarațiile au fost făcute în avionul care îl aducea de la summitul NATO de la Bruxelles, arată sursa citată.

Turcia vrea discuții cu Putin și Zelenski

În același timp, liderul turc a mai adăugat că intenționează să discute atât cu președintele Vladimir Putin, cât și cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a evalua detaliile reuniunii NATO. Conform presei turce, discuţia cu Zelenski va avea loc vineri.

Amintim faptul că Ankara se consideră un mediator în conflictul din Ucraina şi are relaţii apropiate atât cu aceasta, cât şi cu Rusia. Până acum, președintele Turciei anunța că cele două puteri au ajuns să se înțeleagă.

Mai exact, potrivit lui Erdogan, Kievul şi Moscova sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase. Printre acestea se numără renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale, garanţii de securitate. Pe de altă parte, problema este că părţile rămân în dezacord cu privire la probleme teritoriale.