În opinia lor, chiar dacă Moscova nu minte atunci când că va reduce activitatea militară din apropierea Kievului, ar putea să se regrupeze și să se concentreze asupra regiunii Donbas, unde au înregistrat progrese, relatează CNBC.

„Rușii au mai multă putere în est și ar putea să-și repoziționeze forțele spre est pentru a obține o victorie, deoarece în acest moment ucrainenii și comunitatea internațională văd Rusia mai mult ca un învins decât ca pe un învingător”, a declarat William Courtney, expert la Rand Corporation.

Probabil că Rusia se aștepta la o victorie rapidă când a invadat Ucraina pe 24 februarie. În schimb, s-a izbit de o rezistență acerbă a ucrainenilor, iar Moscova se chinuiește să câștige teren după mai bine de o lună de lupte.

O distragere a atenției de la faptul că adevărata luptă se duce acum în est

Anunțul Moscovei că va reduce activitatea militară în jurul capitalei Ucrainei a fost primit de unii experți cu scepticism.
Christopher Miller de la Universitatea Tufts spune că angajamentul Rusiei de a reduce forțele de lângă Kiev este doar „o confirmare a realității din teren” și o „distragere a atenției de la faptul că adevărata luptă se duce acum în est.”

Ucrainenii i-au împins oarecum înapoi, dar cea mai mare parte a luptelor din următoarele două săptămâni nu cred că va avea loc la Kiev, ci în Donbas și în estul Ucrainei”, a spus el miercuri.

O escaladare a conflictului este „foarte posibilă”

„Rusia se află în etapele finale ale asediului asupra orașului Mariupol și încearcă să preia o mare parte din teritoriu de la forțele ucrainene”, a spus Miller. „Încearcă să obțină suficient teritoriu pentru a-l împacheta ca pe un succes acasă și a justifica costrile acestui război”, afrimă el.

Matthew Sussex, profesor asociat adjunct la Universitatea Griffith, este de acceași părere. În plus, acesta consideră că o escaladare a conflictului este încă „foarte posibilă”, deoarece Putin are nevoie de o victorie înainte de a accepta un acord cu Ucraina. Obținerea controlului asupra estului Ucrainei îi va aduce lui Putin un atu la masa negocierilor, a mai spus el.

„Apoi poate prezenta acasă și pe plan internațional acest lucru ca pe o mare victori sau cel puțin ca o victorie parțială”, susține Sussex.

Ambele părți se mulțumesc să continue războiul

Rusia și Ucraina urmau să reia discuțiile vineri, potrivit unui membru al delegației Kievului. Sussex consideră însă că negocierile sunt o „tactică de blocare, pentru a acorda timp forțelor ruse să se regrupeze și să facă un bilanț”.

„Vor trece mai multe luni până când rușii vor fi dispuși să se angajeze efectiv în negocieri reale”, a prezis Melinda Haring, director adjunct al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.

„Deocamdată, se pare că ambele părți se mulțumesc să continue războiul, deoarece Ucraina nu vrea să cedeze, iar Rusia nu este încă pregătită să renunțe”, a spus Miller.