De la o zi la alta, Rusia este tot mai ostracizată financiar și economic de statele occdentale și corporațiile multinaționale din întreaga lume. În același timp, dacă Ucraina continuă să provoace pierderi la fel de mari armatei ruse.

În acest moment susținându-se că peste 10.000 de soldați ruși au fost uciși în luptă, acest lucru va avea un impact imediat și tangibil asupra influenței Rusiei în străinătate, scrie CNBC.

A slăbit dramatic Rusia, din toate punctele de vedere

Vladimir Putin se află la putere de mai bine de două decenii, timp în care și-a cultivat cu atenție imaginea unui lider dur și puternic, care luptă pentru interesele Rusiei, readucându-i statutul de superputere geopolitică și economică.

Dar, susțin analiștii, odată cu decizia de a invada Ucraina vecină, Putin a făcut cea mai mare greșeală din toată cariera sa politică.

„Până în acest moment nu a făcut decât să păteze reputația Rusiei, dar și-a sporit și puterea. Și pur și simplu a continuat, și a continuat și a continuat”, a declarat Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO, pentru CNBC.

„Dar acum, a adăugat Volker, a slăbit dramatic Rusia, din toate punctele de vedere.”

Liderii occidentali s-au reunit la sfărșitul săptămânii, în Europa, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și despre cum să ajute țara să supraviețuiască atacului Rusiei. La Bruxelles au avut loc un summit extraordinar al NATO, precum și întâlniri ale liderilor UE și G-7.

Înaintea summit-ului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru CNBC că „președintele Putin a făcut o mare greșeală prin declanșarea acestui război dus împotriva unei națiuni suverane independente”.

Acest război nu va fi câștigat prea ușor

Invazia Ucrainei a făcut ca, într-o lună, peste 3,5 milioane de civili să părăsească țara, în timp ce sute de mii și-au pierdut casele în urma bombardamentelor forțelor ruse.

Orașul Mariupol, din sud, a fost cel mai grav afectat până acum, președintele Volodimir Zelenski anunțând că aproximativ 100.000 de civili sunt încă blocați în oraș, unde apa, alimentele, electricitatea și proviziile medicale sunt pe terminate.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat miercuri că forțele ruse au avansat foarte puțin, în ciuda încercărilor lor de a încercui trupele ucrainene în estul țării.

Devine clar atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev că acest război nu va fi câștigat prea ușor. Între timp, Putin a transformat Rusia într-un un paria pe scena internațională.

Războiul va șterge ultimii cincisprezece ani de creștere economică

Economia este deja îngenuncheată sub povara sancțiunilor internaționale, și, așa cum e de așteptat, urmează să fie impuse și mai multe sancțiuni care vor afecta tot mai mult economia Rusiei.

Institutul de Finanțe Internaționale (IIF) se așteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu 15% în 2022, atât în urma sancțiunilor oficiale, cât și a „auto-sancționării” companiilor străine care s-au retras din Rusia.

Anticipând o nouă scădere economică de 3% în 2023, IIF a declarat că războiul „va șterge ultimii cincisprezece ani de creștere economică”.

Cât de departe va merge? Ce ar considera Rusia ca victorie?

Cunoscători ai politicii din Rusia afirmă că se zăresc tot mai multe semne de disperare în campania militară a Rusiei, întrebându-se cât de departe va merge Putin pentru a-și atinge obiectivele.

„Cât de departe va merge? Ce ar considera Rusia ca victorie? Există tot felul de posibilități, de la oocuparea completă a Ucrainei, despre care majoritatea observatorilor susține că nu este posibilă, până la controlul asupra câtorva centre politice critice din Ucraina, inclusiv Kievul și, eventual, Odesa. Sau poate au în minte un gambit teritorial mai mare în minte”, afirmă Ian Lesser, vicepreședintele German Marshall Fund.

„S-ar putea să asistăm la sfârșitul Rusiei, așa cum o știam”, susține Michal Baranowski, director al biroului din Varșovia al German Marshall Fund. „Dacă Putin va trece peste aceste probleme, cred că ne vom confrunta cu un nou Război Rece.”