Se termină războiul din Ucraina? Discuții despre o întâlnire între Vladimir Putin și Donald Trump

Se termină războiul din Ucraina? Consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat luni că mai multe state și-au exprimat disponibilitatea de a găzdui o întâlnire între președintele rus, Vladimir Putin, și președintele ales al SUA, Donald Trump. Cu toate acestea, el a refuzat să ofere detalii despre identitatea acestor țări.

La conferința sa de presă anuală, desfășurată joia trecută, Vladimir Putin a declarat că este pregătit pentru o întâlnire cu Trump, dar a adăugat că nu știe când aceasta ar putea avea loc, notează Reuters.

„În primul rând, nu știu când ne vom întâlni, pentru că el nu spune nimic despre asta. Nu am mai vorbit deloc cu el de mai mult de patru ani. Și, desigur, sunt pregătit (pentru o întâlnire), oricând”, a spus președintele rus.

În contextul în care armata ucraineană nu reușește să oprească avansul trupelor ruse pe frontul de est, fiind mai numeroase și mai bine înarmate, ipoteza unor negocieri de pace între Kiev și Moscova devine tot mai credibilă, pe măsură ce Donald Trump se pregătește să revină la Casa Albă.

Donald Trump
Donald Trump (SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump)

Donald Trump a spus că vrea să discute cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Lunea trecută, Trump a declarat, într-o conferință de presă, că a văzut imagini îngrozitoare cu câmpuri de luptă pline de cadavre și distrugeri pe frontul din Ucraina, adăugând că intenționează să discute cu președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt acestui „măcel”.

Anterior, Trump a susținut că în acest război Rusia a pierdut aproximativ 600.000 de soldați, iar Ucraina circa 400.000, morți și răniți, și a cerut o încetare imediată a focului, urmată de negocieri de pace.

Întrebat dacă, în opinia sa, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru a ajunge la pace, viitorul președinte american a evitat să răspundă direct, menționând doar că mare parte din teritoriul în dispută, referindu-se la cel ocupat de Rusia, a fost redus la ruine și moloz, iar reconstruirea va dura un secol.

„Adică sunt orașe unde nicio clădire nu mai stă în picioare, este un loc demolat”, a subliniat Trump.

Politica sa față de Rusia și Ucraina rămâne încă neclară, cu mai puțin de o lună înainte de învestirea sa în funcție, pe 20 ianuarie.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / SURSA FOTO: kremlin.ru

Plan pentru înghețarea liniilor frontului

Un plan propus de emisarul desemnat de Trump pentru Rusia și Ucraina, generalul în rezervă Keith Kellogg, plan care datează din iunie, prevede înghețarea liniilor frontului pe aliniamentele actuale și forțarea Kievului și Moscovei să se așeze la masa negocierilor.

Potrivit ziarului american The Wall Street Journal, Trump ar fi sugerat ca trupe europene să monitorizeze o încetare a focului în Ucraina, ca formă de garanție de securitate pentru a preveni o nouă agresiune rusă.

Discuțiile preliminare între statele europene pe acest subiect, conduse de președintele francez Emmanuel Macron, au dezvăluit deja divergențe între participanți cu privire la mandatul și obiectivele unei asemenea misiuni, dar și asupra oportunității abordării acestui subiect în acest moment, potrivit Reuters.

De partea sa, după declarațiile lui Trump din lunea trecută, Putin a afirmat că Rusia este pregătită pentru „negocieri și compromisuri” asupra unui posibil acord de pace cu Ucraina, dar a subliniat că trebuie să fie un acord pentru o pace durabilă, nu doar un armistițiu.

El a adăugat că acordul preliminar convenit la Istanbul între negociatorii ruși și ucraineni în primele săptămâni ale războiului din 2022, dar care nu a fost niciodată implementat, ar putea servi drept bază pentru noi discuții. Totuși, Vladimir Putin a menționat că situația actuală de pe câmpul de luptă, unde trupele ruse continuă să avanseze pe întreaga linie a frontului, va trebui avută în vedere în orice negocieri.